Index Vakbarát Hírportál

Forradalmi módszer az útjavításban: a fotoshop

2016. november 4., péntek 14:19

Kreatív és környezetbarát módját választotta a szentpétervári önkormányzat a járdafelújításnak:

aszfalt helyett pixelekkel fedett el egy repedezett sétányt

2015 márciusában Primorszkij kerület lakói tömeges panaszkodtak az önkormányzatnál, hogy a környék egyik népszerű sétányán lövészárok méretű kátyúk tátonganak, melyek esős időben vizesárkokká válnak. Az önkormányzat két hónappal később bejelentette, hogy bár a sétány állapota "kielégítő", 2016 október 15-ig újraburkolják. Az eleve meghökkentő határidőre tett vállalást idén október 30-ra sikerült teljesíteni, a szép új sétányról az önkormányzat büszkén ki is tett egy fotót a honlapjára. 

Csakhogy aki arra járt, az látta, hogy a sétányon továbbra is infernális állapotok uralkodnak, a Vkontakte közösségi oldalon pedig villámgyorsan elterjedt a hír, hogy az önkormányzat valójában fotoshoppal oldotta meg a kátyúfoltozást. És bár Oroszországban a legfelsőbb szinteken sem veszik komolyan a látszat és valóság különbségét, a lábukkal az aszfaltot tapodó egyszerű oroszok mégis összehasonlították az önkormányzat fotóját a sétány állapotával:

A következmény? A fotoshoppolt képet azon nyomban le is szedték az önkormányzat honlapjáról, az illetékesek pedig elzárkóztak attól, hogy az ügyet bármilyen szinten kommentálják. 

(Moscow Times)

Rovatok