Index Vakbarát Hírportál

Áder szerint a kegyetlenség, brutális keménység, örök kitiltás a minta menekültügyben

2016. november 10., csütörtök 15:30

Követendő példaként beszélt az ausztrál menekültpolitikáról Áder János államfő, amikor az ausztrál miniszterelnökkel találkozott Canberrában.

Azt mondta, Ausztrália meglehetősen következetes és nagyon szigorú migrációs politikát folytat már évek óta, ezt érdemes az Európai Unió vezetőinek is tanulmányozniuk.

A szigetország igyekszik érvényesíteni a humanitárius szempontokat, vagyis hogy a valóban rászorultak, a menekültstátuszért joggal folyamodók megkaphassák azt. Ugyanakkor az ausztrál kormány az embercsempészekkel szemben kőkemény, nagyon-nagyon határozott intézkedéseket hozott, amelyeket következetesen be is tart.

Ennek következtében lényegesen csökkent Ausztráliában az illegális bevándorlás - mondta.

De pontosan milyen is az a menekültpolitika, amit az EU-nak tanulmányoznia kellene? Az ország Naurun működtet egy menekülttábort, ahova a tengereken elfogott embereket viszik. (A Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén is volt, de azt bezárták.) Ez a Guardian augusztusi tényfeltáró cikke és az Amnesty International októberi jelentése szerint gyakorlatilag egy fedetlen börtön, ahol kínzások folynak. Egészségügyi ellátás nincs, és gyakori az öngyilkossági kísérlet. A jogvédők szerint a táborral egyértelmű célja Ausztráliának, hogy elrettentse a menedékkérőket.

A jelentés szerint az áldozatok több mint fele gyerek. bevándorlók súlyos lelki terror alatt vannak: egy nő például megpróbálta felakasztani magát, egy lány pedig összevarrta a saját száját. Egy kislány azt írta 2014-ben az iskolai füzetébe, hogy belefáradt ebbe és meg akar halni.

“Valóban kemény határvédelmi politikánk van", mondta Malcolm Turnbull miniszterelnök. "Mondhatják, hogy durva, de működik".

Erre viszont az Amnesty azt mondja, lehet, hogy ausztrál földre kevesen érkeznek, és a csónakokban is kevesen fulladnak meg, így viszont Naurun halnak meg az emberek. A szervezet a Human Rights Watchcsal karöltve azt állítja, Ausztrália szándékosan nem foglalkozik érdemben a migránsokkal szembeni visszaélésekkel, eltántorítva ezzel a menedékkérőket attól, hogy az országba jöjjenek.

De ha ez még nem lenne elég, nemrég az ausztrál kormány új szigorítással jött elő. A terveik szerint a hajóval illegálisan érkezőket és Naurura zsuppoltakat örökre kizárná a menekültügyi eljárásból, sőt, az ausztrál vízumból is. Ők soha nem léphetnének ausztrál földre, még akkor sem, ha kiderül róluk, hogy valódi menekültek, vagy turistaként, házastársként érkeznének majd valamikor.

Ezt az ENSZ is elítélte. "Menedéket keresni nem illegális" - figyelmeztettek. Még az ausztrál ügyvédi kamara is úgy vélte, hogy az új törvény nem fog megállni az alkotmánybíróság előtt, a Munkáspárt pedig két napja utasította vissza a tervezetet, ami az első ütközőpont volt a 2015-ös összpárti megegyezés óta a bevándorlási politikát illetően.

Peter Dutton bevándorlási miniszter azt mondta, ezzel nyíltan üzenik mindenkinek, hogy Ausztrália soha nem lesz opció arra, hogy emberek illegálisan hajóval idejöjjenek. "Soha nem adjuk fel ismét a határellenőrzést a csempészeknek. Rendbe rakjuk ezt a káoszt".

A brit Guardian szerint viszont a bevándorlási hivatal is tisztában van azzal, hogy fenntarthatatlan megoldás a szigeteken lévő tábor, ami egy tisztviselő megfogalmazása szerint "időzített bomba". Emiatt az ausztrál kormány egy harmadik országot keres, ahol elhelyezheti - persze támogatásért cserébe - az érkező menedékkérőket. 

Az ausztrál menekültpolitikát Szijjártó Péter külügyminiszter is példaként emlegette.

Rovatok