Index Vakbarát Hírportál

Mobilhasználatért is kivégeztek embereket

2016. november 11., péntek 13:17

Az Iszlám Állam fegyveresei az iraki Moszulban és környékén ezen a héten is több tucat embert végeztek ki, és állítólag ammóniát és ként halmoznak fel civilek által lakott területeken, valószínűleg azért, hogy vegyi fegyverként használják, mondta az ENSZ emberi jogi szóvivője az MTI szerint.

Az Iszlám Állam „árulásért és az ellenséggel való együttműködésért”, dezertálásért vagy betiltott mobiltelefonok használatáért gyilkolta le nyilvánosan áldozatait.

A Moszultól 30 kilométerre fekvő Hammám el-Alil városban talált, mintegy száz holttestet rejtő tömegsírnál volt az Iszlám Állam egyik kivégzőhelye.

mondta a szóvivő olyan emberek beszámolóira hivatkozva, akik a helyszínen jártak, többek között egy olyan férfiéra, aki magát halottnak tettetve élte túl a tömegmészárlást.

Az iraki különleges erők magyar idő szerint péntek kora délután felszabadították Moszul al-Kadisíja kerületét, az Antiterrorista Szolgálat szóvivője a Reutersnek elmondta

Brutális közelharcot vívunk a terroristákkal, akik hullámokban küldik az öngyilkos merénylőket a város alá ásott alagútjaikon és a szűk utcákon.

Az International Organization for Migration menekültekkel foglalkozó szervezet szerint 48 ezer ember menekült el a városból a harcok miatt. Ez a szám elég ijesztőnek tűnik első ránézésre, de viszonylag alacsony ahhoz képest, hogy az ENSZ előzetesen 7-800 ezres népvándorlást vizionált. Az iraki hadsereg mindenhol azt kéri a lakosoktól, hogy zárkózzanak be otthonaikba, ami nem túl egyszerű, ha az IS terroristái élő pajzsnak ráncigálják ki őket.

Nehéz eldönteni, mi durvább, az ISIS, vagy az ostrom ellenük

Közben orosz katonai szakértők bizonyítékot találtak arra, hogy szíriai militánsok vegyi fegyvert vetettek be Aleppónál.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint Aleppó délnyugati külvárosában klórt és fehérfoszfort tartalmazó repeszeket, fel nem robbant lövedékeket találtak. Ezeket egy 1993-as egyezmény alapján tilos bevetni. 

Oroszország radiológiai, vegyi és biológiai védelmi központjának egy név nélkül nyilatkozó illetékese a TASZSZ állami hírügynökségnek elmondta, hogy Aleppó 1070-es negyedének lakásaiban vegyi támadás következtében egy ember meghalt, több tucatnyian pedig légúti sérüléseket szenvedtek. Szavai szerint a néhány napja felszabadított területet a militánsok még mindig tűz alatt tartják.

Az orosz vádakhoz érdemes hozzátenni, hogy a harcoló felek előszeretettel vádolják egymást a nemzetközi közvélemény előtt vegyi fegyverek bevetésével, és mivel a háborús övezetben igazán nehézkes a laboratóriumi elemzés, ezért a vádakat is nehéz igazolni vagy éppen cáfolni. Ami biztos: igazán nagy mennyiségben Oroszország szövetségese, az Aszad-rezsim 2013-banvetett be vegyi fegyvert Damaszkusz egyik külvárosában, ami akkor majdnem kiváltotta az Egyesült Államok intervencióját. Végül Obama kihátrált a "vörös vonal" mögül, viszont a szír kormány vegyi fegyvereit is külföldre szállították. Azonban az országban még fel-felbukkannak kisebb készletek, az ENSZ az utóbbi években összesen kilenc bizonyítható vegyifegyver-támadást regisztrált az Aszad-rezsim és az Iszlám Állam részéről.

Rovatok