Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli-albán meccsen tervezett támadást az Iszlám Állam

2016. november 17., csütörtök 13:53

Őrizetbe vett a koszovói rendőrség 19 embert az elmúlt tíz napban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettel, és merényleteket terveztek Koszovóban, valamint a szomszédos Albániában, írja az MTI.

Az előállítottak egyebek mellett az izraeli-albán labdarúgó Eb-selejtezőn terveztek merényletet végrehajtani az izraeli válogatott és annak szurkolói ellen. A november 12-én lejátszott mérkőzést a terrorveszély miatt áthelyezték az albán hatóságok az észak-albániai Skodrából egy, a fővároshoz, Tiranához közeli helyszínre, és négy embert őrizetbe vettek terrorizmus gyanújával. A koszovói rendőrség országszerte házkutatásokat tartott, és ennek során robbanóanyagot, fegyvereket, lőszert és egy drónt foglalt le.

A pristinai hatóságok korábbi közlése szerint jelenleg mintegy 70 koszovói iszlamista harcol Szíriában és Irakban a dzsihadisták oldalán. 2013 óta Koszovóban 199 ember ellen indult vizsgálat, és közülük 192-őt vettek őrizetbe radikális iszlamista tevékenység vádjával. Eddig mintegy 30 iszlamistát ítéltek börtönbüntetésre.

Rovatok