Index Vakbarát Hírportál

Nincs már ép kórház Aleppó keleti részén

2016. november 19., szombat 18:50 | aznap frissítve

Legalább 27 civil halt meg, miután a szíriai kormányerők légiereje és tüzérsége Aleppó lázadók kezén lévő keleti negyedeit bombázta szombaton, a hadsereg offenzívájának ötödik napján - írja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) alapján az MTI. Az ENSZ elítélte az erőszakos cselekmények kiterjedését és a civilek elleni támadások leállítását követelte.

Rámi Abder-Rahmán, a Szíria-szerte informátorok hálózatával rendelkező, londoni székhelyű OSDH vezetője közölte, hogy "gyakorlatilag Kelet-Aleppó egyetlen negyedét sem kímélték a rendszer szombati támadásai".
Az OSHD adatai szerint kedd óta legalább 92 civil halt meg a Bassár el-Aszad elnök hadserege által végrehajtott támadásokban.

Az AFP francia hírügynökség Aleppóban tartózkodó tudósítója péntek óta becsapódó rakéták, lövedékek és robbanó hordók félelmetes dörejét hallotta, megremegett a talaj és a lakóházak. A tudósító szerint nincs áramszolgáltatás, üzemanyag híján az áramfejlesztők sem működnek a kormányerők által négy hónapja ostromolt városrészben.



"Kataszrófális ez a nap az ostromlott Aleppóban, amikor megállás nélkül bombáznak bebbünket mindenféle fegyverből" - írták a fehérsisakosokként ismert, a lázadó kézen lévő övezetekben tevékenykedő mentősök. Elmondásuk szerint kétezer tüzérségi lövedék becsapódását és 250 légicsapást számoltak össze. 
  
Kelet-Aleppó iskolái közleményben tudatták, hogy "a barbár légicsapások után a diákok és a tanárok biztonsága érdekében szombaton és vasárnap szünetel a tanítás".

A szakadatlan bombaeső miatt a mentők helyzete is súlyos, a kérdéses városrészekben 250 ezer lakos rekedt, akinek a helyzete egyre tragikusabb.
A kormányerők napok óta tartó légicsapásai miatt minden kórház használhatatlan állapotban van Aleppó keleti részében - közölte a helyi egészségügyi hatóság. Egy ellenzéki tisztviselő arról számolt be, hogy az ostromlott terület egészségügyi infrastruktúrájának lerombolásával életmentő képesség nélkül maradt a térség lakossága - nők, öregek és gyerekek -, akikre így bármilyen súlyos sebesülés esetén halál vár.

Susan Rice, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szombaton elítélte kelet-aleppói kórházak elleni légitámadásokat, és figyelmeztetett, hogy a hosszú távú következményekért a rendszer és orosz támogatói a felelősek. 

Az Aszadhoz hű erők eltökéltek, hogy bármi áron visszafoglalják a 2012-ben lázadók kezére került Aleppót. A 2011 óta tomboló szíriai polgárháború egyik fő tétjének számító, nagy történelmi múltú, és egyben a második legnagyobb szír város nyugati részét már az ellenőrzésük alá vonták.

Az ENSZ közleményben szólította fel a feleket, hogy azonnal hagyják abba a polgári lakosság és a civil létesítmények bombázását.

Rovatok