Index Vakbarát Hírportál

Aszad nem akar tűzszünetet Aleppóban

2016. november 21., hétfő 09:11

Elutasította Bassar Aszad szíriai elnök kormánya az ENSZ vasárnapi javaslatát, hogy függesszék fel a nehéztüzérséggel folytatott harcokat Aleppóban – írta a BBC. A kezdeményezést az ország szuverenitásának megsértéseként értelmezte a szíriai külügyminiszter az ENSZ képviselőjével folytatott damaszkuszi tárgyalása után.

Valid al-Muallem szerint elfogadhatatlan Staffan de Mistura javaslata, amely szerint Damaszkusznak el kellene fogadnia, hogy Aleppo keleti része a kormányellenes erők ellenőrzése alatt marad. (Az egykor legnépesebb, több mint kétmilliós szíriai város keleti területeit azok az erők ellenőrzik, amelyek Aszad és az Iszlám Állam ellen egyaránt harcol.)

Az orosz támogatást élvező damaszkuszi kormány és a nyugat által partnernek tekintett felkelők egymást vádolják azzal, hogy háborús akcióik civil lakosságot sújtanak. 

Muallem szerint azonban nem lehet „275 ezer civilt túszként hagyni 6-7 ezer fegyveres kezében”, hanem, épp a civilek érdekében mielőbb meg kell szerezni az ellenőrzést a város egésze felett.

Aleppo bevétele kulcspontja lehet Aszad katonai manővereinek, megszerzésével ugyanis az ország legfontosabb részeit ellenőrzése alá vonva megkerülhetetlen tényezője lesz a szíriai – egyelőre még távolról sem kidolgozott – rendezésnek, így, Moszkva érdekeinek megfelelően, nem lesz megvalósítható az elnök azonnali eltávolítása a hatalomból, ahogyan azt a Nyugat – és Törökország – szerette volna. 

Rovatok