Index Vakbarát Hírportál

Tíz éve nem haltak meg ennyien aknarobbanásban

2016. november 22., kedd 20:13

Egyetlen év alatt 75 százalékkal nőtt az aknák okozta halálos balesetek száma, írta a BBC az aknák betiltásáért küzdő nemzetközi szervezet (ICBL) adataira hivatkozva. Az áldozatok háromnegyede civil volt, azok 38 százaléka nő és gyerek. 

AZ ICBL szerint tíz éve nem volt ilyen magas az áldozatok száma, mint 2015-ben. 

Az aknák Afganisztánban, Líbiában, Jemenben, Szíriában és Ukrajnában szedték legtöbb áldozatukat.

A szervezet beszámolója szerint annak ellenére is rengeteg aknát telepítenek, hogy a legtöbb ország aláírta az aknaellenes egyezményt. 

A helyzet drasztikus romlásáért leginkább a házi készítésű robbanószerkezetek a felelősek, írták. De szerepet játszik az is, hogy az adatok mostanra hozzáférhetőbbé váltak.

Az aknák 2015-ben Afganisztánban szedték a legtöbb áldozatukat: tavaly 1310 embert öltek meg vagy sebesítettek meg. Líbiában 1004, Jemenben 988, Szíriában 864, Ukrajnában 589 áldozatot regisztráltak.

2015-ben csak három ország telepített hivatalosan aknákat: Mianmar, Észak-Korea és Szíria. Egyik ország sem írta alá az aknákat tiltó egyezményt.

Az ICBL megjegyzi, hogy az áldozatok számának növekedése ellenére világszerte csökkentek az aknamentesítésre szánt összegek.

Rovatok