Index Vakbarát Hírportál

Aki gyermeket vár, ne legyen miniszter

2016. november 23., szerda 22:12

"Nem lehetsz miniszter, hiszen terhes vagy" – mondta a francia előválasztás várható befutója, François Fillon, 2007 és 2012 közötti miniszterelnöksége alatt egyik, Nathalie Kosciusko-Morizet nevű politikustársának.

Az eset még 2009-ben történt, amikor Fillon vezette a kormányt (Nicolas Sarkozy elnöksége alatt), a női politikus azonban a héten megerősítette az értesüléseket, írja a Local francia kiadása. Kosciusko-Morizet a France Info nevű rádiónak elmondta, hogy ez már egy régi ügy, nem szeretne pont most előhuzakodni vele, Fillon különben is elnézést kért tőle, és neki ennyi elég is, a politikus felesége ráadásul jogi karrierjét adta fel amiatt, hogy öt gyermeküket nevelje.

Szerdán aztán Fillon is kifejtette a saját álláspontját az ügyben az Europe1 rádión: az eset állítólag egy hónappal azután történt, hogy az NKM-ként is gyakran emlegetett politikust államtitkárrá nevezték ki. Fillon az adásban rossz viccnek nevezte a kijelentését, és ő is hangsúlyozta, hogy elnézést kért miatta.

A francia jobboldal először dönt amerikai mintára előválasztáson a jelöltjéről, és mivel az első fordulóban senki sem érte el az 50 százalék, plusz egy szavazatot, ezért a két elől végző jelölt – François Fillon és Alain Juppé – jutott tovább az egy héttel később, november 27-én rendezett második körbe. Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnök csak a harmadik lett, ő ezzel ki is esett.

Juppé aztán kedden arra kérte Fillont szintén az Europe1 adón, hogy tegye végre világossá az álláspontját abortusz-kérdésben. "Először az állította a könyvében, hogy az abortusz a nők alapjoga, aztán egy vitában számos híve előtt visszavonta ezt az álláspontját. Akkor most mit gondol?" – tette fel a kérdést Juppé.

A konzervatív nézeteiről ismert Fillon válaszában ultragroteszknek és ultranevetségesnek nevezte, hogy miután gazdasági programját ultraliberálisnak minősítették, most középkori retrográdnak akarják beállítani. Korábban már beszélt arról, hogy bár katolikus hívőként ellenzi az abortuszt, képes megkülönböztetni a személyes meggyőződését a közérdektől. "Soha senki, és főleg én nem vonhatom vissza az abortuszhoz való jogot" – jelentett ki október végén a francia köztévén, miután azzal vádolták, hogy kétségbe vonja a Franciaországban alapjognak tekintett abortuszt.

Rovatok