Index Vakbarát Hírportál

Életfogytig tartó börtönre ítélték a brit munkáspárti képviselő gyilkosát

2016. november 23., szerda 14:45

Tényleges életfogytiglani börtönre ítélte szerdán a londoni központi büntetőbíróság Thomas Mairt, aki a nyáron meggyilkolta a brit parlament egyik képviselőjét - írta az MTI.

Az 52 éves Mair júniusban, egy héttel a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással ölte meg az ellenzéki Munkáspárt 41 éves alsóházi képviselőnőjét, Jo Coxot, aki éppen választókerületi fogadóórájára tartott Leeds egyik elővárosában.

Thomas Mair ellen gyilkosság, súlyos testi sértés és tűzfegyver engedély nélküli birtoklása címén emeltek vádat. Az esküdtszék szerdán, kétheti bírósági tárgyalás után alig másfél óra alatt hozta meg határozatát, minden vádpontban bűnösnek kimondva Mairt. Az eljáró bíró ezután életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a képviselőnő gyilkosát. A végzés szerint Thomas Mair soha nem bocsátható feltételesen szabadlábra.

Továbbra sem ismert az indíték 

Az elkövető egy októberi tárgyaláson hallgatott, sem bűnösnek, sem ártatlannak nem vallotta magát. A gyilkosság indítéka hivatalosan továbbra sem ismert, de a bűncselekmény nem sokkal a brit EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazás előtt történt. Jo Cox az EU-tagságot pártoló kampánycsoport egyik legaktívabb tagja volt, emellett kampányolt a szíriai menekültek befogadásáért is.

Szemtanúk beszámolói szerint Mair a „Britain first” – Nagy-Britannia az első – szavakat kiabálta, amikor rátámadt Jo Coxra.

Britain First néven létezik Nagy-Britanniában egy radikálisan EU-ellenes, bevándorlásellenes és muszlimellenes csoport, amely azonban a gyilkosság után azonnal közölte, hogy soha semmiféle kapcsolatban nem állt Thomas Mairrel, és éles hangú nyilatkozatban ítélte el Jo Cox meggyilkolását.

A BBC nem sokkal a gyilkosság után úgy értesült, hogy a nyomozók Mair lakásában náci jelképeket találtak. A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun úgy tudja, hogy a vádlott 1999 óta kapcsolatban állt egy amerikai újnáci csoporttal, amely robbanószerkezetek és fegyverek készítéséhez, kezeléséhez szükséges útmutató kézikönyveket küldött neki.

Rovatok