Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok katonai várost csinálnak a grúzoktól elfoglalt Abháziában

2016. november 24., csütörtök 15:27

Katonai várossá nyilvánították a Grúzia szakadár területén lévő Galit, az abháziai városban Moszkva két új katonai támaszpont és egy légibázis létrehozását tervezi – írja grúz forrásokra hivatkozva a MTI. A jövőben 3000 orosz katonát is állomásoztatnának itt.

Csak különleges engedéllyel lehet majd a városba belépni, a grúz állampolgároknak pedig állítólag teljesen hozzáférhetetlen lesz a terület. Gali térsége az egyetlen Abháziában, ahol szinte kizárólag grúzok élnek, a terület a de facto grúz határ mellett van, így Grúziában minden itteni katonai fejlesztésben komoly fenyegetést látnak.

Abházia, a másik oroszok által támogatott szakadár területhez, Dél-Oszétiához hasonlóan a 2008-as grúz-orosz háború idején nyilvánította ki a függetlenségét. A háború azután robbant ki, hogy Grúzia megpróbálta visszafoglalni Oszétiát. A két terület önhatalmúlag kinyilvánított függetlenségét Oroszországon kívül csak két megvásárolt óceániai törpeállam és a Moszkva iránt elkötelezett Venezuela és Nicaragua ismeri el. Mindkét régióban orosz katonai támaszpontok vannak, a világ legtöbb országa és az ENSZ is Grúzia részének tekinti ezeket a területeket.

Rovatok