Index Vakbarát Hírportál

Izrael lángokban: Netanjahu terrortámadásról beszél

2016. november 25., péntek 15:28

Pénteken óvatos optimizmussal nyilatkoztak Izraelben a tűzoltóság vezetői, mert éjjel sikerült úrrá lenniük a több tucat tűzfészek jelentős részén, s az ország számos vidékén kitört bozóttüzek nem követeltek emberéletet, jóllehet súlyos anyagi károkat okoztak. A Reuters azt írja, hogy szándékos gyújtogatás gyanúja miatt eddig 13 embert vettek őrizetbe.  

Továbbra is több tucat helyen égnek a lángok, vagy izzanak tovább a még nem teljesen eloltott tüzek. A tűzoltók dolgát nehezíti a rendkívül száraz időjárás és az erős szelek, amelyek továbbra is gyorsan tovarepítik a lángokat.

A meteorológusok nem ígérnek változást, így csapadékot sem a közeli napokra.

Napkeltével ismét felszálltak a hazai és nemzetközi segítségként Izraelbe küldött tűzoltó repülőgépek, és hamarosan megérkezik az Egyesült Államoktól kibérelt, Supertanker típusú gép is, noha a helyi médiában több szakértő vitatta ennek szükségességét és hatékonyságát - írta az MTI.

Haifából 80 ezer embert evakuáltak 

Éjszaka a Jeruzsálem melletti hegyekben kitelepítették Bét-Méir falu lakóit az elharapódzó tüzek miatt, és később a tűzoltók erőfeszítései ellenére - a katonai rádió jelentése szerint - mintegy tíz ház le is égett.

Észak-Izraelben, Karmel környékén is menekülniük kellett több kisebb település lakóinak, de ott sikerült megfékezni a lángokat, és megelőzni a súlyos anyagi károkat. A háromszázezer lakosú Haifa mintegy nyolcvanezer kitelepített lakója péntek délután térhetett haza.

Bár a tűzoltók Haifában is többé-kevésbé úrrá lettek a lángokon, egyelőre nem sikerült eloltaniuk az összes tűzfészket. Éjjel evakuáltak két börtönt is Észak-Izraelben, mert attól tartottak, hogy elérik őket a lángok.

Netanjahu terrorizmusról beszél, miközben kemény korrupciógyanúba keveredett

Péntektől huszonöt palesztin tűzoltó is segíti az oltást. A Palesztin Hatóság több tűzoltókocsit és négy csoportot küldött Izraelbe, akik kiválóan együttműködnek a helyi tűzoltókkal.

Az arab parlamenti képviselők elutasították a szándékos palesztin gyújtogatás vádját. A tízes tévé csütörtök esti híradójában Ajman Ode, a kneszet arab listáját vezető tagja kijelentette, hogy nekik is ott található az otthonuk, és törvény szigorát kérte az esetleges szándékos károkozókra. Szerdán tűz tört ki Umm-el-Fahem arab településen is, és számos arab falu felajánlotta, hogy vendégül látja az otthonaik elhagyására kényszerülő zsidókat.

Gilád Erdan belügyminiszter szerint a tüzek mintegy felét nacionalista indítékból elkövetett gyújtogatás okozta, s eddig három gyanúsítottat tartóztattak le szándékos tűzokozásért. Az iszlám mozgalom egyik vezetőjének a fia a közösségi médiában gyújtogatásra uszított, péntek reggel őt is őrizetbe vették. 

Benjamin Netanjahu izraeli elnök terrortámadásnak minősítette a támadásokat. Érdekesség, hogy Netanjahu ezekben a napokban egy másik fronton is komoly kihívással néz szembe: a főállamügyész vizsgálat indítására utasította a rendőrséget az elnökig érő korrupciógyanús állami hadihajó-vásárlás miatt. 

A negyedik napja tartó tűzvész Izrael-szerte súlyos anyagi károkat okozott. Több mint száz ember kórházba került füstmérgezéssel, de emberéletet a katasztrófa szerencsére nem követelt a gyors, és jól szervezett evakuálásoknak köszönhetően.

Rovatok