Index Vakbarát Hírportál

Sírva köszönte meg Merkelnek a befogadást egy afgán kisfiú

2016. november 29., kedd 17:38

Egy afgán menekült kisfiú könnyek közt köszönte meg Angela Merkelnek, hogy Németország befogadta, épp miután a kancellár kemény kritikát kapott egyik párttársától egy migrációval kapcsolatos vitán - írja a BBC. 

A veterán CDU-tag Ulrich Sauer felszólalásában az tanácsolta Merkelnek, mondjon le, mivel a "laissez-faire" menekültpolitika túl nagy terhet szabadított rá Németországra, amitől egyhamar nem is fognak megszabadulni. Ezek után viszont a közönség soraiból jelentkezett egy menekültekkel foglalkozó nyugdíjas tanár, aki átadta a mikrofont Edrisnek, egy afgán fiúnak. Edris németül köszönetet mondott a kancellárnak, és azt mondta nagyon boldog.

Edris azt mondta, hogy az apjával egymás közt is németül beszélgetnek. Merkel megdicsérte a kisfiút, amiért máris beszéli a nyelvet, és további gyakorlásra buzdította, majd a lement a színpadról találkozni a gyerekkel és az apjával. Az eseményről készült felvétel tanúsága szerint a közönség kitörő lelkesedéssel fogadta a jelenetet, ami ellentétes előjellel arra a nyári esetre emlékeztetett, amikor egy palesztin kislány elsírta magát Merkel beszédén. A kancellár ekkor éppen azt fejtegette, hogy nem fognak tudni mindenkit befogadni, lesznek olyanok, akiket hazaküldenek. 

Tavaly 890 ezren, idén januártól októberig 693 ezren adtak be menedékkérelmet Németországban. A menekültáradat igencsak megtépázta Angela Merkel és a kormánykoalíció népszerűségét, a bevándorlásellenes AfD több régióban már komoly kihívója a CDU-nak. Merkel ugyanakkor nem tervez visszavonulni, indulni fog a jövő évben esedékes következő választáson, és továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy Németországnak humanitárius kötelessége segíteni a menekülteken. 

Rovatok