Index Vakbarát Hírportál

Közös európai parti őrséget akar a Frontex

2016. november 30., szerda 21:46

Az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) felszólította szerdán a tagállamokat, hogy biztosítsanak rendőröket és tengerészeket egy európai parti őrséghez.

Ezt a szervet vetnék be a jövő év elején az Európába tartó migránshullám hatékony kezelése érdekében - közölte az AFP francia hírügynökséggel a Frontex egyik szóvivője.

Ewa Moncure elmondta, hogy azoknak az országoknak is szól, amelyeket nem határol tenger. Utóbbiak közé Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Csehország tartozik. Az uniós tagállamoknak december 15-ig kell reagálniuk a varsói székhelyű ügynökség kérésére.

A megalakuló multinacionális legénységet 2017 elejétől három - Finnország, Franciaország és Románia által biztosított - járőrhajón vetik be, amelyek ott teljesítenek majd szolgálatot, "ahol a helyzet megköveteli" - részletezte a szóvivő.

Útban a közös határvédelem felé

A Frontex jelenleg olyan hajókat használ feladatai elvégzéséhez, amelyeket az egyes nemzetek saját legénységükkel bocsátanak az ügynökség rendelkezésére. A Földközi-tengeren bajba jutott migránsok kimentésére a Frontex kötelékében jelenleg nagyjából 15 hajó szolgál az égei-tengeri görög szigetek közelében, és körülbelül tucatnyi az olasz partoknál.

A nemzetközi legénység megszervezése konkrét lépés, hogy a Frontex közös európai határ- és parti őrséggé alakuljon, mondta Fabrice Leggeri, az ügynökség vezetője.

"Ezzel a megoldással hatékonyabbak lehetünk", mivel lehetővé válik a tagállamoknak, hogy egy hosszabb időszakra biztosítsanak hajót úgy, hogy közben nem kell nagy számban nélkülözniük saját embereiket - magyarázta Leggeri.

A Frontex az elsődleges feladatain, vagyis a határvédelmen és az életmentésen túl figyelmezteti a tagállamok hatóságait többek között a gyanús tevékenységekre, a környezetszennyezésre, a cigarettakereskedelemre és az illegális halászatra is.

Rovatok