Index Vakbarát Hírportál

Újra puskaporos a hangulat a Krímben

2016. november 30., szerda 15:13

Fokozott készültségbe helyezték a Krímben az orosz légvédelmi erőket, miután Ukrajna bejelentette, hogy december 1-jén és 2-án rakétagyakorlatot tervez végrehajtani a Fekete-tenger felett - közölte a TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozva az MTI. A fokozott készültség a légvédelemnek nemcsak a szárazföldi, hanem a Fekete-tengeri Flotta hajóira telepített eszközeire is kiterjed.

Ukrán sajtóértesülések szerint az orosz védelmi minisztérium levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy

Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím körzetének légterébe.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudja, hogy az attasénak katonadiplomáciai tiltakozó jegyzéket nyújtottak át.

Ennek ellenére Ukrajna nem áll el az előre betervezett rakétagyakorlat megtartásától - jelentette ki Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője. Mint mondta, Ukrajna szuverén ország, hadgyakorlatait és fegyvertesztjeit szigorú rendben, előre betervezve és nemzetközi normáknak megfelelően hajtja végre. Liszenko hangsúlyozta, hogy a gyakorlat kizárólag a levegőben zajlik, a nyílt tenger fölött, a nemzetközi normák szigorú betartásával.

Sajtójelentések szerint Oroszország Basztyion típusú partvédelmi rakétarendszereket telepít a Krím félszigetre. Mintegy 10 jármű - köztük négy kilövőállás két rakétaszállító konténerrel - várhatóan szerdán érkezik a félszigetre. Egy ismert orosz blogger pedig szerdán fotókat tett közzé az interneten, amelyeken állítólag az látható, hogy a Krím székvárosában, Szimferopolban harckocsik, valamint tarackágyúkat és más katonai eszközöket szállító járművek haladnak az utcákon.

Az InformNapalm nemzetközi szervezet önkéntesei pedig videofelvételt tette közzé, amelyen állítólag a Krím félsziget keleti részén lévő Kercsben láthatók haditechnikai eszközök, köztük különböző típusú légvédelmi rakétarendszerek.

Rovatok