Index Vakbarát Hírportál

Elitkatonák érkeztek Aleppóba a végső rohamhoz

2016. december 1., csütörtök 18:49

Csütörtökig mintegy 27 ezren menekültek el a kormányerők által ostromlott Kelet-Aleppóból - közölte Jan Egeland, az ENSZ szíriai különmegbízottjának humanitárius tanácsadója csütörtöki genfi sajtótájékoztatóján. Ebből 18 ezer embert az Aszadék által ellenőrzött területeken regisztráltak, a többiek a kurd autonóm területekre tartanak.  Más források már szerda reggel is 50 ezer menekültről beszéltek.

Az ENSZ-megbízott szerint a világszervezet jelenleg Oroszországgal tárgyal humanitárius folyosók újranyitásáról Kelet-Aleppó felé; Moszkva ajánlatot is tett négy ilyen útvonalra.

Így ki tudnánk vinni legalább 400 sebesültet, egyben élelmiszert és egészségügyi ellátást juttathatnánk be. (...) Sehol máshol a világon nincsenek ennyire kiszolgáltatott emberek, mint Kelet-Aleppóban.

Az ENSZ szerint különös jelentőséggel bír, hogy elegendő szálláshelyet biztosítsanak az embereknek Észak-Szíriában, a város környékén. A világszervezet adataiból kitűnik, hogy összesen 400 ezer menekült lehet Aleppóban, akik segélyszállítmányokra vannak ráutalva. Novemberben azonban szinte semmilyen támogatást nem tudtak a rászorulókhoz eljuttatni;

a felkelők kezén lévő területeken élő 250 ezer embernek csak a 8 százaléka kapott élelmiszer-, gyógyszer- és ivóvízsegélyt.

A genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) tárgyalásokat folytat a damaszkuszi kormánnyal, hogy hozzáférjenek azokhoz az aleppói menekültekhez, akiket a hatóságok őrizetbe vettek, vagy átvilágítanak - mondta Dominik Stillhart, a szervezet műveleti igazgatója. Az Aszad-rezsim az elmúlt években több ezer embert elfogott kínzott meg és likvidált, a kegyetlenségeket ráadásul részletesen dokumentálta.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja is arról számolt be, hogy a rezsim több száz aleppói menekültet vett őrizetbe és hallgatott ki.

Közben újabb csapaterősítések érkeztek a szíriai-iráni-iraki-Hezbollah koalíciós erőkhöz az ellenzéki kerületek elleni végső rohamra.  A köztársasági gárda különleges alakulatait és a hadsereg 4. hadosztályát a sűrűn lakott negyedekben várható utcai harcokra tartogatják. 

(MTI)

Rovatok