Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában a sajtófotósok megunták a politikai bohózatot

2016. december 2., péntek 00:19

Elege lett abból a dél-koreai sajtófotósoknak, hogy a politikusok egyre szűkebbre zárják a nyilvánosság tereit, és a politikusokról csak a gondosan kiválasztott helyen és időben lehet képeket lőni. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a védelmi miniszter úgy döntött, hogy a Japánnal kötött, a titkosszolgálati információk megosztásáról szóló egyezményt zárt ajtók mögött írja alá. A fél évszázados elnyomás miatt a japán-koreai viszony a mai napig sok területen igen feszült, ezért a szerződés aláírása igazán kiemelt politikai eseménynek számított. A védelmi minisztérium épületében nyüzsgő fotósokkal csak az utolsó percben közölték, hogy nem vehetnek részt az aláírási ceremónián.

Amikor azután Nagamine Jasumasa japán követ megérkezett az épületbe, egymást taszigáló fotósok és villogó vakuk helyett gépüket lábhoz eresztő, szótlan férfiak között kellett elvonulnia. A fotósok így fejezték ki nagy egységben tiltakozásukat a feltételek hirtelen megváltoztatása ellen. Az eseményről csak a minisztérium saját fotósa csinált felvételeket. 

2016 nem csak Dél-Koreában számít hektikus évnek, már ami a politika és a média viszonyát illeti. Egyre több országban merült fel ugyanis, hogy a szimpla "követő" hírszolgáltatás, a politika által a nyilvánosság - egyre szűkebbre - szabott feltételei és protokollszabályai előtti meghajlás a sajtószabadság lényegét fenyegetik. 

(Petapixel)

Rovatok