Index Vakbarát Hírportál

Koldulni ment Dániába a szlovák nő, kiutasítják az országból

2016. december 2., péntek 17:32

Koldulásért kiutasítanak egy szlovák nőt Dániából a Koppenhágai Bíróság keddi döntése alapján - írja az Independent. Ez lesz az első olyan alkalom, hogy valakit kiutasítanak az országból az egyébként illegális tevékenység miatt. A nő 40 napot tölt majd börtönben, ezután kell elhagynia Dániát.

Az országban régóta illegális a koldulás, de korábban nem igazán büntették. A döntés emiatt meglepőnek tűnhet, a rendőrség közleménye alapján azonban megalapozott a büntetés. A nőt állítólag többször elítélték már koldulásért, a dán jogszabályok alapján pedig ebben az esetben EU-s állampolgárok is kiutasíthatók. A tárgyalások során az is kiderült, a nő kifejezetten azért ment Dániába, hogy koldulással eltartsa magát. 

A dán hatóságok meg vannak elégedve a döntéssel. Az egyik ügyész azt mondta, talán túl keménynek tűnhet, hogy valakit koldulás miatt utasítanak ki, de be kell látni, hogy ez a tevékenység mégiscsak illegális az országban.

Amikor valaki állandóan csak azért jön Dániába, hogy bűnözésből éljen, valamikor véget kell vetned ennek. Most ez történt.

- tette hozzá. Részben éppen emiatt Svédországban is saját koldulásellenes törvényen gondolkodnak, ugyanis az országban attól félnek, hogy a Dániából kiutasítottak hozzájuk mennek majd.

Rovatok