Index Vakbarát Hírportál

Bernard Cazeneuve-nek hívják az új francia kormányfőt

2016. december 6., kedd 10:29 | aznap frissítve

Francois Hollande államfő Bernard Cazeneuve eddigi belügyminisztert nevezte ki új kormányfőnek, miután Manuel Valls kedden lemondott, hogy indulhasson a jövő évi államfőválasztáson - jelentette az elnöki hivatalra hivatkozva az MTI. Az 53 éves szocialista politikus 2014 óta töltötte be a belügyminiszteri posztot.

"Erős egyéniség, és van tapasztalata az államügyek terén, jártas a biztonsági és terrorizmusellenes kérdésekben" - mondta az 53 éves új miniszterelnökről egy meg nem nevezett forrás az Elysée-palotából. Az utóbbi nem mellékes olyan időszakban, amikor Franciaországban rendkívüli állapot van a terrorveszély miatt.

Hollande a belügyi tárca élére Bruno Le Roux-t, a Szocialista Párt parlamenti frakcióvezetőjét nevezte ki. Más, esetleges kormánybeli változásokat egyelőre nem jelentettek be, de Hollande és Cazeneuve már kedd délelőtt beszélt az elnökválasztásig tartó időszakra hivatalba lépő kormány szerkezetéről és munkájáról.

Manuel Valls jelöltsége azóta nem volt kétséges, hogy Francois Hollande francia államfő csütörtök este bejelentette, nem jelölteti magát újra egy második mandátumra - bár erre amúgy sem lenne sok esélye.

Valls reménykedik abban, hogy meg tudja teremteni a szocialisták egységét, és annak esélyét, hogy továbbra szocialista legyen az államfő. Pedig a mostani közvélemény-kutatási eredmények szerint az elnökválasztás második fordulójába Francois Fillon konzervatív jelölt és Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke jutna be, és bármilyen szocialista jelölt legfeljebb az ötödik helyet tudná megszerezni az első fordulóban.

Rovatok