Index Vakbarát Hírportál

Málta szerint a melegség nem gyógyítható

2016. december 7., szerda 15:00

Betiltották a melegségről lenevelő terápiákat Máltán, az európai országok között elsőként, írja a Guardian. A cikornyás nevet viselő "Szexuális irányultságot, nemi identitást és nemi önkifejezést támogató törvény" szerint a nem-hetero identitások egyikét sem szabad betegségnek vagy aberrációnak tekinteni.

Ha egy szakember mégis "melegségre való gyógyírt" írna fel, akár 10 000 eurós bírságot és börtönbüntetést is kaphat.

Nem csak az ultrakonzervatívok, de például a hagyományos értelemben vett freudi pszichológia is elfojtásból fakadó pszichés problémaként kategorizálja a melegséget. Ezt mára már idejétmúltnak tartja a főáramú pszichológia, de a melegség gyógyítására márig különböző terápiákat alkalmaznak világszerte. Ezeket viszont a pszichológusok és terapeuták károsnak tartják: Nagy-Britanniában például az összes mérvadó mentálhigiéniás csoport aláírt azt a közleményt, amiben állítják, a melegségről lenevelő terápiák etikátlan és tudománytalan gyakorlatot képviselnek, és pszichés kárt okozhatnak a pácienseknek.

A szigetország 2013 óta több emberi jogi szempontból progresszív reformot vezetett be, és a melegjogi küzdelmekben mérvadó szervezetek elismerését is kivívta: az ILGA (a nemzetközi melegjogi szervezet, akik az éves szivárvány-indexet is készítik) szerint Európában Málta a legjobb hely a melegeknek. A szervezet szerint Magyarország a középmezőnyben van, de megállapították, hogy a törvénykezési és emberi jogi tendenciák itthon egyre inkább konzervatív irányba húznak.

A transzneműek helyzetét is megkönnyíti az új törvény, ugyanis levitték a nemváltáshoz szükséges jogi kérelem korhatárát. Ezentúl 16 éven felül a máltai transznemű állampolgároknak nem kell szülői beleegyezést kérniük a kérelemhez beadásához.

Rovatok