Index Vakbarát Hírportál

125 milliárdot spórolhatott volna a Pentagon, de inkább eltitkolta az egészet

2016. december 7., szerda 18:50

Eltitkolt egy tanulmányt a Pentagon a saját gazdálkodásáról, az ugyanis számára elég kínos túlköltekezéseket tárt fel. Az amerikai védelmi minisztérium évek óta küzd a hidegháború óta nem tapasztalt költségvetési nyomással, a 2011-es költségvetési törvény óta évente automatikusan csökken a büdzséjük. Hogy kiderüljön, hol spórolhatnának, készíttettek egy tanulmányt, amelyet aztán jobbnak láttak elhallgatni.

A Pentagon túl sokat költ a katonai munka hátterében zajló egyszerű irodai feladatokra, de mikor egy, a belső működésüket elemző tanulmány feltárta ezt,  a felső vezetőség politikai okokból eltemette az adatokat, írja a Washington Post.

A szóban forgó tanulmányt 2015-ben készíttette a Pentagon. Hamar kiderült, hogy a jelenleg aktív, 1940 óta rekord alacsony katonai csapat (1,3 millió egység) mögött nem kevesebb, mint 1 millió irodai munkás dolgozik - vagyis majdnem minden egységre jut egy. A Pentagon büdzséjének közel negyedét, 134 milliárd dollárt költötték az 1 014 000 hivatalnokra.

A tanulmányt 2015-ben rendelte meg a Pentagon, majd a Defense Business Board, egy vezetőkből és tanácsadókból álló szövetségi testület készítette el. Nemcsak a pazarlás mértékét mérték fel, de konkrét tervet is készítettek a bürokráciára elszórt összegek csökkentésére:

A terv szerint 125 milliárd dollárt csoportosíthattak volna át az irodáktól a katonasághoz vagy fegyverkezésre.

Ennek része lett volna a nukleáris arzenál újjáépítése, ami (Önök is emlékeznek a John Oliver-féle döbbenetes riportra az amerikai atomfegyverek állapotáról?) egyértelműen időszerű volna. Az átcsoportosítás természeten drasztikusan érintette volna az adminisztratív szárnyat, de nem tömeges kirúgásokról, hanem fokozatos leépítésről lett volna szó.

A terv szerint a dolgozók hamarabb mentek volna nyugdíjba, szabályozták volna a nagy összegű szerződéseket és informatikailag korszerűsítették volna a rendszert.

Mindez azonban nem valósulhatott meg, mert jó mélyre elásta a Pentagon felső vezetése. Féltek, hogy a végén még kevesebb pénzzel a zsebükben találják majd magukat. A központ évek óta azzal lobbizik a kormánynál, hogy az egyre szűkülő költségvetéssel nem tudnak hatékonyan tovább működni. 

Megijedtek az adatoktól: ha kiderül, hogy a Pentagon működhetne hatékonyabban, akkor legközelebb bátrabban vágja meg a büdzséjüket Washington.

A tervet tehát ejtették, és ami még jobban megrázta a közvéleményt, titkosították a tanulmányban feltárt adatokat. Az elemzés 77 oldalas összefoglalóját is eltüntették az internetről.

A kimutatást egyébként Robert O. Work helyettes védelmi miniszter, a minisztérium második embere rendelte meg, és eleinte nagyon pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről. Mikor azonban megszületett az elemzés, hirtelen álláspontot váltott: a Washington Post szerint egy interjúban ugyan nem vitatta a feltárt adatokat, de a 125 milliárdos spórolási tervet elrugaszkodottnak nevezte - szerinte a bürokráciacsökkentő tanulmány ezzel a tervvel célt tévesztett.

A tanulmányt most a Washington Post oknyomozói hozták nyilvánosságra. Az új elnökség feltételezhetően élni is fog a már elkészült tervezettel: Donald Trump komoly katonai bővítéseket ígért a kampánya során, és pont a feleslegesen terebélyes szervezet és a költségvetési kiskapuk megnyirbálásából tervezte finanszírozni a militarizálást. Így könnyen lehet, hogy az eltitkolt terv hamarosan mégis megvalósul.

Rovatok