Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találták a szélsőjobbos Geert Wilderst

2016. december 9., péntek 13:40

Gyűlöletbeszéd vádjában bűnösnek találta a bíróság pénteken Geert Wilderst, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetőjét - írja a Telegraph. Korábban 5 ezer eurós pénzbírságról volt szó, Wildersnek azonban végül nem kell fizetnie. A tárgyalás vezető bírája ezt azzal indokolta, hogy a gyűlöletbeszéd tényének megállapítása éppen elég büntetés egy demokratikusan megválasztott képviselő számára. 

Az ügyben egy kétéves incidenst tárgyaltak, ahol Wilders azt kérdezte követőitől, több vagy kevesebb marokkóit akarnak Hollandiában. Mikor azok azt skandálták, hogy kevesebbet, Wilders azt mondta, meg tudják oldani. A férfi két héttel ezelőtt azt nyilatkozta, sem ő, sem a támogatói nem rasszisták és abszurdnak nevezte az ellene folyó pert. Szerinte ő csak a munkáját végzi és szólásszabadságával él. Wilders már a tárgyalás előtt kijelentette: nem fogja hagyni, hogy a döntés bármilyen szinten befolyásolja, továbbra is az igazságot fogja mondani a marokkói problémával kapcsolatban.

Wilders nem jelent meg a bíróságon, hogy meghallgassa a döntést, de később Twitteren reflektált arra. Szerinte olyan bírók hozták, akik utálják a Szabadságpártot, és ezzel nem csak őt, hanem fél Hollandiát is bűnösnek találták.  

Three PVV hating judges declare that Moroccans are a race and convict me and half of the Netherlands.

Madness.

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 2016. december 9.

Nem ez az első eset a héten, ahol szélsőjobbos képviselők botrányos kijelentéseiről hallunk. Csütörtökön a bevándorlásellenes Dán Néppárt egyik képviselője szólalt meg, aki szerint a migráció megállításának egyetlen hatékony módja az, ha lőnek a menekülteket szállító hajókra.

Rovatok