Index Vakbarát Hírportál

Óvszergyár ellen tüntettek az orosz ortodoxok

2016. december 12., hétfő 11:43

Ororszországban, egy Bogoljubovo nevű kistelepülésen épülne fel egy kétszáz embernek munkát adó óvszergyár, azonban a helyi ortodox közösség ellenállásába ütközött a beruházás, írja az RFERL. 

Az óvszergyárat ellenzők szerint a tervezett építési helyszín túl közel esik a helyi kolostorhoz, ezért szentségtörés lenne felépíteni a gyárat. Meg amúgy is, az óvszert alapból rossz dolognak tartják. A gyár, amely egyébként pelenkákat és ragtapaszokat is gyártana, már országos témává nőtte ki magát, mióta a helyi vallásos közösségben ekkora indulatokat okozott.

Országos vita folyik arról, hogy melyik oldalnak van igaza. A beruházók nem értik, hogy miért nem elégedettek a településen élők a gyár után befolyó adóbevételek és az új munkahelyek miatt, a tiltakozók pedig nem értik, miért kell ilyen gyárakat létrehozni. Utóbbiak egy tanácskozáson a befektetőknek azt mondták, hogy a szexuális úton terjedő betegségek ellen nem az óvszerrel való védekezés a megoldás, hanem az önmegtartóztatás. Illetve az óvszerhasználatot "férfi abortusznak" nevezték.

Azt is sértőnek találják, hogy az elkészült gumikon rajta legyen a 4500 fős település neve, az ugyanis azt jelenti, hogy „istenfélők”. A transzparenseiken az is szerepelt, hogy nem akarják, hogy Szodomát és Gomorrát csináljanak a településükből. A 120 főből álló tüntető tömegben főleg szőrmesapkás, bundát viselő keresztény nők vettek részt.

A tüntetők aláírásgyűjtésbe kezdtek, így akarják ellehetetleníteni a projektet.

Rovatok