Index Vakbarát Hírportál

Végső szakaszban az aleppói mészárlás

2016. december 12., hétfő 16:13 | aznap frissítve

Végéhez közeledik Aleppo ostroma. Bár a helyzetről a legkülönbözőbb hírek jelennek meg, a teljes győzelem bejelentésétől azok tagadásáig, azt egyik fél sem tagadja, hogy a lázadó erők vészesen visszaszorultak.

Hétfő éjjel a szír hadsereg és az orosz hírügynökség is győzelemről számolt be.  Értesülések szerint a Szíriában kormányzó Baasz (Baath) Párt nyugat-aleppói vezetője is bejelentette a város felszabadítását.  A szír lázadók szerint azonban még most is folynak a harcok, Aleppo keleti felét még nem foglalták vissza.

A BBC szerint a város két százaléka, egyéb elemzők szerint akár öt is lehet még a lázadók kezén. Nincs azonban kétség afelől, hogy a véres küzdelem hamarosan lezárul.

Meanwhile Hezbollah-affiliated media releases a new map of #Aleppo, after recent offensive pic.twitter.com/W0mFpKBBWj

— Michael Horowitz (@michaelh992) 2016. december 12.

Valódi mészárlás

Szíria egykor legnagyobb városának keleti felét négy éve foglalták el az Aszad rezsimje ellen küzdő erők. A kormányerők idén szeptemberben váratlanul erős offenzívába lendültek, köszönhetően annak, hogy az oroszok beálltak Aszad csapatai mögé. Az orosz és szír légi erő bombázni kezdte a keleti, civilek által sűrűn lakott negyedeket. A kórházak sorban bomba találatot kaptak, és számos megrázó beszámoló szólt arról, ahogy a civil betegek menekülnek a találatot kapott létesítményekből, vagy lelik halálukat a romok alatt.

Eközben a szárazföldön a szír hadsereg, és az iráni támogatású síita milíciák támadták a lázadók városrészeit. Egy angol székhelyű emberi jogi csoport szerint Aleppóban "valódi mészárlás" zajlik.

Fontos megjegyezni, hogy Aleppóban nincs ISIS, az oroszok az állami propagandával szemben nem az Iszlám Állam ellen viselnek háborút Aleppóban.

A területen súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány alakult ki, mostanra a vízellátás is leállt. Az utóbbi napokban akár 50 ezer ember is elmenekülhetett, miközben továbbra is tízezrek, nők, gyerekek élnek az ostromlott városrészekben.

Az NPR szerint a kormányerők elkülönítik a menekülő családok nő és férfitagjait, majd a 30 és 50 év közötti férfiaknak nyoma veszik. 

A Twitter tele van a lakók utolsó pillanatokat megörökítő, rémült posztjaival. 

The morning of #Aleppo in the 110Day under siege, Who's walking in the streets are not #zombies they're Civilians running away from Bombing pic.twitter.com/uQ0YKeO0nA

— Ahmad Alkhatib (@AhmadAlkhtiib) 2016. december 12.

Rovatok