Index Vakbarát Hírportál

Korrupcióval gyanúsítják a római főpolgármester jobbkezét

2016. december 16., péntek 14:08 | aznap frissítve

Teljes a káosz a római főpolgármesteri hivatalban, miután korrupciós vádakkal őrizetbe vették pénteken Raffaele Marra személyzeti igazgatót, Virginia Raggi főpolgármester, az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjának bizalmi munkatársát – írja az MTI. A hatóságok házkutatást tartottak a római városházán. Raffaele Marra őrizetbe vételének hírére Beppe Grillo, az M5S vezére lemondta a pártnak az olaszországi utcákon tervezett kormányellenes villámakcióit, és azonnali tanácskozásra hívta össze az M5S vezetőit.

Egyikük, Roberto Fico, az M5S képviselője "nagyon súlyos" fordulatról nyilatkozott. Beppe Grillo blogja viszont az M5S elleni támadásról írt, hangsúlyozva, hogy az esetleges előrehozott parlamenti választások közeledtével a mozgalomnak fel kell készülnie az ilyesmire. A kormánypárti Demokrata Párt (PD) és az ellenzéki Hajrá, Olaszország (FI) Virginia Raggi lemondását követeli, hangsúlyozva, hogy Beppe Grillo számára sem volt ismeretlen, milyen munkatársakkal vette magát körbe a római főpolgármester. A római sajtó szerint teljes a káosz a városházán.

Virginia Raggi rövid és kérdések nélküli sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen bocsánatot kért Róma lakosaitól és Beppe Grillótól is, aki már korábban fenntartásait fejezte ki Raffaele Marra miatt, a főpolgármester azonban nem hallgatott az M5S vezérére. Virginia Raggi kijelentette, Marra csak egy volt a római önkormányzat 23 ezer alkalmazottja közül. Mihamarabb helyettesítjük Marrát - mondta a főpolgármester, aki elemzők szerint egyre elszigeteltebb az M5S-en belül.

A római városházán fél éve megalakult Raggi-csapat több tagja már lemondott korrupciós vádak miatt. December 13-án Paola Muraro eddigi környezetvédelmi biztos mondott le korábban elkövetett környezetvédelmi bűncselekmények vádja miatt. Előzőleg számos bírálat érte Virginia Raggit és az M5S mozgalmat, hogy nem képesek megfelelő embereket találni Róma irányítására. Novemberben az M5S szicíliai politikusai ellen indult hatósági vizsgálat aláírás-hamisítás miatt.

Rovatok