Index Vakbarát Hírportál

Hajlléktalanokkal reggelizett és Putyinnal telefonált 80. születésnapján a pápa

2016. december 17., szombat 18:13

Nyolc hajléktalant hívott meg reggelizni 80. születésnapján Ferenc pápa, írja az MTI. Hat nő és két férfi érkezett a katolikus egyházfő lakhelyére, a Szent Márta-házba. A vendégek Olaszországból, Romániából, Moldovából és Peruból jöttek. Három napraforgócsokrot hoztak a pápának, aki viszonzásul argentin süteményekkel ajándékozta meg őket.

Ferenc ezután a Rómában élő bíborosokkal misézett a Sixtus-kápolna szomszédságában található Pál-kápolnában. A mise után azt mondta, magas kora megijeszti, de reméli, rá is igaz a mondás: az idős kor a bölcsesség székhelye.      

Ferenc nem híve a nagy születésnapi ünnepségeknek. Szombati munkanapja a szokásos mederben zajlott: fogadta például a máltal elnököt és a churi püspököt. A világ minden tájáról kapott születésnapi gratulációkat, csaknem 50 ezer emailje jött.

A leghíresebb gratulálók között volt Barack Obama, a távozó amerikai elnök, aki azt írta, hogy "a pápa üzenetével részvétet, reményt és békét ihletett világszerte". Vlagyimir Putyin is küldött üdvözlő táviratot, így fogalmazott:

A magas lelki és erkölcsi értékek és a különböző vallások és civilizációk közötti párbeszéd előmozdításában kifejtett gyümölcsöző tevékenységével Ön emberek millióinak őszinte tiszteletét vívta ki az egész világon.

Az orosz elnök nem érte be a távirattal, telefonon is gratulált a pápának. Egyebek között a konfliktusok sújtotta térségekben élő, veszélyeztetett keresztények védelméről beszéltek.

Rovatok