Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ megfigyelőket küldene Aleppóhoz

2016. december 18., vasárnap 11:09 | aznap frissítve

Az ellenzéki Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja arról számolt be, hogy két, a felkelők által támadott falu evakuálására érkező buszok egy részét megtámadták, és felgyújtották a szíriai Idlib tartományban. Az UNHCR korábban arról számolt be, hogy az an-Núszra Frontból alakult Dzsabhat Fatah as-Sam nem engedte belépni a buszokat a falvakba.

A szíriai állami média szerint „fegyveres terroristák" támadtak öt buszra, amiket felgyújtottak.

A felkelő csoportok egyelőre nem reagáltak a buszok felgyújtásának hírére.

Szavaznak a BT-ben

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa vasárnap szavaz arról, hogy küldjenek-e megfigyelőket a szíriai Aleppóba,  írja  a BBC. A francia javaslat alapján a megfigyelők a civilek evakuálását felügyelnék. Magyar idő szerint délután ötkor jön majd a szavazás a BT-ben.

Sokan csapdába estek Aleppó keleti felében, miközben arra várnak, hogy kimenekítsék őket. Legalább hatezer embernek sikerült kijutnia a városból csütörtökön, de aztán megakadt az evakuálás. Ahogy megírtuk, Aleppó kiürítését azért függesztették fel a kormányerők, mert szerintük egyes fegyveresek nem tartották tiszteletben a megállapodást, és azt is követelték, hogy Kefrajából és al-Fúából is kihozhassák a sérülteket. A felkelők szerint viszont a kormányerők megsértették az előző megállapodást, mert több száz embert őrizetbe vettek, és volt, akit meg is öltek.

Szombaton több szíriai kormányzati és felkelő forrás is arról beszélt, hogy sikerül megállapodniuk egy új evakuálási menetrendről, de hivatalosan semmit sem jelentettek be, és a buszok sem indultak meg újra civilekkel.

A szíriai állami tévé szerint azonban a buszok már meg is érkeztek Kelet-Aleppóba, az al-Manar arab hírtelevízió pedig arról számolt be, hogy két másik településre is eljutottak a lakosok elszállításához szükséges járművek.  A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) azt reméli, hogy vasárnap folytatódik a civilek kimenekítése a szíriai Aleppó keleti részéből.

François Delattre, Franciaország ENSZ-nagykövete arra figyelmeztetett, hogy Aleppó egy „újabb Srebrenica" lehet. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Samantha Power jelezte, hogy Washington támogatja a francia határozati javaslatot. A szintén vétójoggal bíró Oroszország képviselője, Vitalij Csurkin azonban úgy vélte, a javaslatnak „vannak vitatható elemei".

A szíriai Aleppó régóta ostrom alatt áll, ami a civileket sem kíméli. Most éppen Bassár el-Aszad katonái foglalják vissza a felkelőktől a várost, ami Aszad, az Iszlám Állam, az oroszok, Irán és Amerika érdekeinek van kiszolgáltatva. Itt olvashat hét megrázó Twitter-üzenetet, ami tanúsítja: Aleppó a földi pokol. Arról itt írtunk, hogy mi jöhet most Aleppóban és Szíriában.

Rovatok