Index Vakbarát Hírportál

Aknamentesítés közben halt meg egy tűzszerész Horvátországban

2016. december 19., hétfő 15:12

Újabb tűzszerész veszítette életét aknamentesítés közben Horvátországban, idén ő volt a harmadik áldozat, aki munkája közben szenvedett halálos balesetet - jelentette a horvát közszolgálati televízióra az MTI. A hatvanéves, hatgyermekes tűzszerész balesete Zára (Zadar) megyében, Zemonik Gornji település körzetében történt.

Horvátország a világ gyalogsági aknák által leginkább veszélyeztetett országainak egyike. A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében kirobbant délszláv háborúból visszamaradt aknagyanús területeknek több mint a felét tisztították meg eddig. Még 9 megyében mintegy 430 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni. A HRC adatai szerint valamivel több mint 46 ezer aknát kell még hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt.

Az aknamentesítést 2019-ig tervezik befejezni. 1991-től mostanáig összesen 1979 ember szenvedett balesetet aknamentesítés közben, közülük 590-en életüket veszítették.

Rovatok