Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ ellenőrzése alá kerül Aleppó evakuálása

2016. december 19., hétfő 15:53

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén egyhangúan megszavazták Aleppó evakuálásának ellenőrzési feltételeit, írja a Reuters.

A határozat felszólította a feleket, hogy tegyék lehetővé a város keleti feléből történő evakuálás monitorozását az ENSZ tisztségviselői és nemzetközi megfigyelők számára, az ENSZ főtitkárát pedig arra, hogy szervezze meg a megfigyelők kiküldését a város korábban felkelők kezén lévő részére, mégpedig azonnal. A határozat szerint a megfigyelők biztosítanák városban rekedt civilek védelmének biztosítását is, akik a hírek szerint rendszeresen ki vannak téve a szír kormányerők atrocitásainak.

A 15 tagú testület elé vasárnap két javaslat került, egy francia és egy orosz, előbbiről Oroszország közölte, hogy nem fogják megszavazni, mert veszélyesnek találják, hogy felkészületlen megfigyelőket küldjenek a város keleti felébe.

Vasárnap így a szavazás helyett több órás tanácskozáson rettek részt a felek, és sajtójelentések szerint végül a francia terv került átdolgozásra, és mindenki elégedetten állt fel a tárgyalóasztaltól. Samantha Power, Amerika ENSZ-nagykövete azt mondta, egyhangú szavazásra számítanak hétfőn, de Oroszország képviselője is azt mondta, hogy "jó szöveget hoztak össze".

Hétfőn ezreket mentettek ki buszokkal a város keleti feléből. Az OSDH jelentése szerint 65 busz és két mentőautó indulhatott el, mintegy 3500 emberrel. Az evakuációban részt vevő orvosi csoport egyik tagja azt mondta: az emberek szörnyű állapotban vannak, nem ettek, nem ittak, vécére se mehettek, a gyerekek pedig megfáztak.

Rovatok