Index Vakbarát Hírportál

A tömegbe hajtott egy kamion a berlini karácsonyi vásáron, 12 halott

2016. december 19., hétfő 20:31 | hét éve frissítve

Egy lengyel rendszámú kamion hajtott a tömegbe több mint 60 kilométer per órás sebességgel a berlini Breitscheidplatz karácsonyi vásárán hétfő este. A támadásban tizenkét ember meghalt. A halálos áldozatok közül egyelőre csak keveset sikerült azonosítani. 48 sérültet szállítottak kórházba, közülük 18 állapota súlyos. A berlini egyetemi klinikán nyolc ember is az intenzíven van.

A kamion fülkéjében egy holttestet is találtak. A Reutersnek a rendőrség megerősítette, a halott egy lengyel férfi, akitől feltehetőleg elrabolták a kamiont. A lengyel sofőr 37 éves volt. Thomas de Mazière német belügyminiszter kedden kora délután azt mondta: a kamion lengyel sofőrjét pisztollyal lőtték le. Az még tisztázásra vár, hogy a fülkében vagy máshol történt-e a gyilkosság. A kamion útjáról és a lengyel sofőrről itt írtunk bővebben.

Eredetileg úgy lehetett tudni, hogy a kamiont vezető támadó a BBC szerint egy közeli parkban próbált elbújni, 2 km-re a helyszíntől fogták el. Kiderült, hogy a német rendőrök azért tudták elfogni a férfit, mert egy szemtanú utána futott a Tiergarten parkba, és aztán telefonon hívta a rendőröket. Az elfogott férfi ruháján nem találtak vérnyomokat, de a Bild úgy tudja: a kamion fülkéjében véres ruhát találtak, előfordulhat, hogy ezt levette magáról. 

Viszont a dpa szerint a férfi tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez. A Die Welt magas rangú rendőrségi forrásokra hivatkozva pedig kedd délután azt írta, hogy rossz embert foghattak el, az őrizetbe vett férfinak alibije volt, és így a valódi támadó még szökésben lehet.  Nem sokkal később a berlini rendőrfőkapitány is azt mondta, hogy nem biztos, hogy az elfogott férfi vezette a kamiont a vásárba, írja a BBC. A rendőrség és az ügyészség eredetileg délután egykor tartott volna sajtótájékoztatót, de ezt elhalasztották 14 óra 30-ig, akkor derülhet ki, hogy mi a helyzet.

Thomas de Maizière német belügyminiszter korábban azt megerősítette, hogy az elfogott férfi pakisztáni állampolgárságú. 2015. december 31-én regisztrálták Németországban. A menedékjogi eljárása még nem zárult le, miután a férfi több személyes beszélgetésen sem jelent meg. A Welt "Naved B."-ként nevezte meg a férfit, aki a lap szerint idén februárban került Berlinbe, és az egykori tempelhofi repülőtéren kialakított menekültszálláson élt. A férfi kisebb bűncselekmények miatt a rendőrség látókörébe került, de iszlamistaként nem tartották nyilván. Az elkövetőről itt írtunk bővebben.

A Die Welt arról írt, hogy kedd reggel rendőrségi kommandósok érkeztek a tempelhofi repülőtér egyik használaton kívüli hangárjához, de senkit sem vettek őrizetbe. A volt repteret az elmúlt időszakban menekültállomássá alakították át. Egy férfi, aki a menekülttáborból ismerte Naved B-t, azt mondta, hogy „csak egy átlagos ember volt.

Megerősítették, hogy terrortámadás történt

Kedd hajnaltól a körülmények vizsgálata után 

már a rendőrség is terrortámadásról beszél.

Ezt a korábban megszólaltatott szemtanúk alapján is lehetett sejteni, ugyanis

Thomas de Maizière belügyminiszter viszont keddre virradóra nagyon körülményesen írta körül a támadást:

Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy "merénylet", de sok minden erre utal.

Az elkövető indítéka egyelőre nem ismert, és az sem, hogyan került a kezére a jármű. A támadás módja ugyanolyan, mint ami idén júliusban Nizzában történt. Akkor a franciák nemzeti ünnepén 84 ember halálát okozva hajtott egy kamion a tömegbe. 

A Welt információi szerint a rendőrség több napja tud egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt. A város összes karácsonyi vásárát kiürítették. Berlinben fokozzák a rendőri jelenlétet a támadás után, a rendőröknél gépfegyverek lesznek, golyóálló mellényt is viselnek majd.

A kamion a Kant és a Budapesterstrasse felől hajtott a Breitscheit térre, ami Berlin Charlottenburg nevű negyedében található. Kedden délelőtt 11 előtt nem sokkal szállították el a helyszínről további vizsgálatokra.

Olaszországból Berlinbe

A történet több részlete is egyelőre elég homályos. A lengyel Gazeta oldalon azt írják, hogy a kamion Usługi Transportowe ARIEL Żurawski nevű cégé, Olaszországból hozott 25 tonna acélszerkezetet Berlinbe. Kedden kellett volna felpakolnia új áruval, a cég tulajdonosa azt állítja, hogy hétfő délben beszélt utoljára a sofőrrel, aki mellékesen az unokatestvére. A járművel pedig délután négykor veszítette el a kapcsolatot. A GPS kedd reggel nyilvánosságra hozott adatai szerint a járművet ezután többször is megpróbálták elindítani, majd egy ideig várakoztak is vele.

Hogy a kamion pontosan honnan hová tartott, és mikor vette át az elkövető az irányítást, egyelőre nem tudni. Egyes hírek szerint a térre behajtott jármű rakterében még találtak acélszerkezeteket, a rendőrség éjszakai közleménye szerint felmerült, hogy a kamiont még Lengyelországban, egy építkezésről tulajdonították el.

Az alábbi videó még azelőtt készült, hogy a rendőrség lezárta volna a teret: 

Scene at the #Berlin Christmas market after semi truck plows into crowd. Several injured. pic.twitter.com/jG2L5uaLJZ

— Daniel Nisman (@DannyNis) 2016. december 19.

Ha a helyszínen van, látott vagy hallott valamit, írjon nekünk a tema@index.inda.hu címre. 

Magyar és lengyel árusok is voltak a téren

A helyszínen tartózkodó kollégánk szerint este tízig folyamatosan érkeztek a mentőautók a térre, "szinte dugó alakult ki, annyian jöttek". A rendőrség azt kérte, hogy a téren bámészkodók menjenek onnan, mert a tömeg akadályozza a hatóságok munkáját.

Kollégánk a támadás idején tíz perc sétára tartózkodott a tértől, telefonon kapta a hírt a merényletről. Amennyire lehetett, megközelítette a helyszínt, elmondása szerint a téren nincs pánikhangulat, de sok a nézelődő ember, akik leginkább a telefonjukról próbálnak tájékozódni a fejleményekről. A német hatóságok higgadtan, profin kezelik a történéseket. 

Úgy tudjuk kollégánktól, hogy a karácsonyi vásáron több lengyel és magyar árus is volt, vasárnap este lehetett magyar szót hallani a téren, és „kürtőskalács" felirattal is találkozott. Ezek a bódék azonban nem azon a részen álltak, ahol belehajtott a vásárba a kamion.

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman  jelezték , hogy nem találják rokonukat.  Közülük egy magyarról kiderült, hogy könnyebben megsérült, de már kiengedték a kórházból.

A Berlinben tartózkodók közben elkezdték beállítani Facebookon, hogy biztonságos helyen vannak, a német rendőrség is arra kérte az embereket, hogy használják a "safe place" modult, így tájékoztatva a hozzátartozóikat. Roaming-díj nélkül telefonálhattak haza a berlini magyarok a támadás után.

Merkel fekete borítóképpel üzent

A támadással összefüggésben kedden délelőtt 11:30-kor fog összeülni a német szenátus, 13:00-kor pedig sajtótájékoztatót tart Michael Müller, Berlin polgármestere, valamint a rendőrség főkapitánya és a tartomány szenátora is. 

Angela Merkel német kancellár azt mondta, nem akarnak együtt élni a terrorral, és megtalálják az erőt. A Facebookon állította feketére a borítóképét.

Orbán Viktor levelet írt Angela Merkelnek, szerinte nemcsak a berlini embereket, „hanem egész Európát és közös keresztény értékeinket is súlyos csapás érte." Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Joachim Gauck német szövetségi elnöknek.

François Hollande francia államfő együttérzéséről biztosította a németeket. További reakciókat ebben a cikkünkben szedtük össze

Rovatok