Index Vakbarát Hírportál

Muszlimozásért kell bíróság elé állnia egy francia szélsőjobbos polgármesternek

2016. december 22., csütörtök 11:59

Gyűlöletbeszéddel vádolják a Franciaország déli részén fekvő Beziers szélsőjobboldali polgármesterét, aki szeptemberben az LCI nevű francia TV-csatornán azt nyilatkozta, hogy szerinte problémát jelent, hogy a települése egyik iskolájában van olyan osztály, amiben a tanulók 91 százaléka muszlim. Robert Menard-nak márciusban kell bíróság elé állnia Párizsban - írja a Local. Menard-t a Nemzeti Front (Front Nacional) jelöltjeként választották polgármesterré.

Menard azt is hozzátette, hogy "a toleranciának is van határa". Ezt követően még szeptemberben a Twitterén a sajnálatát fejezte ki az országban zajló "nagy kicserélődés" miatt. Ezt a kifejezést az idegengyűlöletét nem titkoló francia író, Renaud Camus használja arra a folyamatra, amiben szerinte az ország fehér, keresztény népessége folyamatosan külföldi származású muszlim népességre cserélődik.

Menard szerint ő csak arról beszélt, amit a településen lát, senkit nem akart diszkriminálni a kijelentéseivel. "Ez nem egy értékítélet, csak a tények. Ezt látom magam körül" - mondta. Nem ez volt Menard első megnyilvánulása, ami botrányt okozott. Októberben Beziers-t bevándorlásellenes plakátok lepték el. A plakátokon egy kép volt, amin a Beziers-i katedrális előtt tömegekben álltak migráns férfiak. A plakátra az volt írva, hogy "Igen, jönnek!".

Rovatok