Index Vakbarát Hírportál

200 km/h-val rázta le a rendőröket a román médiamágnás

2016. december 23., péntek 13:33

Rejtélyes körülmények között tűnt el a korrupciós ügyei miatt hatósági felügyelet alá helyezett Sebastian Ghita román médiamágnás, volt parlamenti képviselő, akinek a politikai karrierjében fontos szerepet játszott Victor Ponta volt miniszterelnökkel ápolt baráti kapcsolata - írja az MTI.

A volt képviselő hétfő este a Bukarest-Ploiesti főúton óránként kétszáz kilométeres sebességgel száguldva lerázta figyelőit. A rendőrök később megtalálták autóját ploiesti-i háza udvarán, Ghitát azonban hiába próbálták felhívni, telefonja ki volt kapcsolva. A belügyminiszter belső vizsgálatot rendelt el, hogy kiderítsék, a rendőrség miért csak másnap délben jelentette a vádlott eltűnését a figyelést elrendelő DNA-nak.

Az ügy pikantériáját növeli, hogy Ghita a titkosszolgálatokat felügyelő szakbizottság volt tagjaként hétfőn a Román Hírszerző Szolgálat vezetőivel szervezett szokásos év végi parlamenti találkozóról indult haza, mikor utoljára látták.

A belügyi hatóságok szerint nincs bizonyíték arra, hogy Ghita elhagyta volna az országot, de Romániában sem találják, márpedig közéleti szereplő, és egy hírtelevízió tulajdonosa lévén bizonyára neki is feltűnt már, hogy keresik.

Elveszítheti a 4 milliárdos óvadékot

A megvesztegetéssel, befolyás vásárlásával, pénzmosással, zsarolással és titkos információk felhasználásával vádolt Ghita nagy árat fizethet szökéséért, hiszen hatósági felügyeletét 60 millió lejes (4,2 milliárd forint) óvadék ellenében rendelték el, amit elveszíthet, ha a legfelső bíróság letartóztatási parancsot ad ki ellene.

Ghita ellen már több ügyben is bűnvádi eljárás indult. Legutóbb azzal gyanúsították meg, hogy 2012 márciusában Tony Blair volt brit miniszterelnök bukaresti konferenciaszereplésének 220 ezer eurós tiszteletdíját kifizetve vásárolt magának befutó parlamenti helyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnökétől, Victor Pontától.

Rovatok