Index Vakbarát Hírportál

A szülő fizessen, ha iszik a gyerek

2016. december 27., kedd 14:06

Kedden kiderült, új törvényt fogadtatna el a spanyol egészségügyi miniszter a kiskorúak alkoholfogyasztásának visszaszorítására – írja a Local. Az ABC nevű spanyol lapnak adott interjúból kiderül, a törvény szerint akár meg is bírságolhatják a szülőket, ha nem működnek együtt az állammal. 

Spanyolországban, csakúgy mint nálunk, 18 éves kortól lehet alkoholt fogyasztani, de ennek ellenére rengeteg kiskorú iszik közterületen. Dolors Montserrat a szabályozással ezt szeretné megváltoztatni, de nem lesz könnyű dolga. Mindenkit szeretne bevonni a szabályozás létrehozásába, ugyanis szerinte az csak teljes konszenzussal lehet eredményes. Emellett a pénzbírságot is bevezetné, hogy a szabályozásnak biztos meglegyen a kellő hatása.

A család először egy tudatosságra nevelő kurzusról szóló értesítőt kapna. Ha a szülők ezt figyelmen kívül hagyják, a gyerek pedig továbbra is szabályt sért, akár pénzbírságot is kiszabhatunk

– mondta a nő, azt azonban hozzátette, nem akar kényszerítő erejű szankciókat létrehozni, sokkal inkább a tudatosságra nevelés lenne a cél. Azt is elmondta, reméli, hogy a spanyolok gyakrabban szólnak majd a rendőrségnek, ha közterületen italozó fiatalokat látnak.

A kiskorúak alkoholfogyasztása november elsején került reflektorfénybe a spanyoloknál, mikor egy 12 éves madridi lány halt meg alkoholmérgezésben.

Rovatok