Index Vakbarát Hírportál

A Trump-szavazók fele szerint Hillary Clinton egy sátánista pedofil

2016. december 30., péntek 17:24

Egészen meghökkentő képet ad az amerikaiakról az Economist/YouGov megbízásából végzett közvélemény-kutatás, ami a különféle összeesküvés-elméletek elfogadottságát vizsgálta. Külön mérték Donald Trump és Hillary Clinton szavazói között a teóriák támogatottságát, ami és ez nem meglepő módon azt mutatta, hogy Trump hívei a hajlamosabbak elfogadni ezeket - de a demokrata szavazóknál is meghökkentő eredmények jöttek ki, még olyan elméleteknél is, amik Hillary Clintonról szólnak. A felmérés december közepén, bőven a választás után történt.

A legaktuálisabb amerikai összeesküvés-elmélet mostanában az úgynevezett Pizzagate - ez arról szól, hogy Hillary Clinton és legbelső köre egy washingtoni pizzériában sátánista pedofil gyerekkereskedő hálózatot tart fenn. A felmérés szerint ezt a Trump-szavazók 46%-a igaznak véli, de még Hillary támogatónak 17%-a is elhiszi.

Hasonló az Obama elnök születésével kapcsolatos teória elfogadottsága is. Az elmélet szerint Obama valójában nem Hawaii-on, hanem Kenyában született, vagyis valójában nem is lehetne elnök. Ezt néhány éve maga Donald Trump is bőszen hangoztatta, aztán a kampány hajrájában már tagadta ezt (bár a Twittere ettől még tele volt az ilyen témájú posztokkal). Trump támogatóinak 52, Clinton híveinek 11%-a véli úgy, hogy Obama valójában nem is született amerikai.

Trump kedvenc összeesküvés-elmélete mostanában az, hogy több millióan illegálisa módon szavaztak a választáson Hillary Clintonra. Erre bizonyítékot ugyan nem mutatott, és a választás tisztasága felett őrködő szervezetek szerint is hülyeség, a Trump-szavazók 62%-a minden további nélkül hisz a megválasztott elnöknek. Ennél jóval meglepőbb, hogy a Clinton-szavazók negyede (!) is.

Rákérdeztek a forró témának számító orosz hekkertámadásra is, amivel az amerikai választást próbálta befolyásolni Putyin. Ebben a CIA, az FBI és az összes többi hírszerző hivatal egyetért, és bizonyítottnak látja, Trump természetesen nem. Ez tükröződik a felmérésben is: Hillary híveinek 87, a trumpistáknak mindössze 20%-a hiszi el, hogy az oroszok belebabráltak a választásba. Ennek az eggyel meredekebb verziója, hogy magukat a szavazógépeket és szavazólapokat manipulálták. Erre semmilyen bizonyíték nincs, és ilyen vád hivatalosan nem is hanzott el, ennek ellenére a Clinton-szavazók fele hisz benne. És a Trump-szavazók tizede is.

Politikafüggetlen kérdésként az autizmust okozó védőoltások (egyébként teljesen nonszensz) szerepeltek a felmérésben, ezt a Trump-szavazók 31, a Clinton-hívek 18%-a hiszi el. Az Index hasonló felmérésében néhány hete a reprezentatív magyar minta 27%-a támogatta ezt a teóriát. Trump egyébként a Twitteren többször kiállt a teória mellett.

Végül azt is megkérdezték, hogy vajon az egészségbiztosítás nélkül élő amerikaiak arány nőtt vagy csökkent-e az elmúlt öt évben. A valóságban ez az arány nagyot zuhant, 15%-ról kb. 8-ra. A Trump-szavazók háromnegyede úgy tippelt, hogy az arány nőtt, vagy változatlan maradt az utóbbi években; Hillary támogatóinak viszont csaknem a kétharmada vélte úgy, hogy tényleg csökkent. Ez tökéletesen egybevág a két jelölt kampányainak fő mondanivalójával: egyik oldalról azzal, hogy Amerikát újra naggyá kell tenni, mert most katasztrofális állapotban van, a másikról azzal, hogy folytatni kell Obama politikáját, mert jó irányba haladnak a dolgok.

Rovatok