Index Vakbarát Hírportál

Skóciában is bevezethetik az általános alapjövedelmet

2017. január 1., vasárnap 14:59

Az egyén és állam viszonyát szeretné szorosabbra fűzni Skócia, ahol az Egyesült Királyságon belül elsőként vezethetik be az általános alapjövedelem intézményét először Fife és Glasgow városában - írja a Guardian. 

Ennek értelmében mindegy hogy ki mennyit keres, vagy hogy mennyi segélyre jogosult a jelenlegi jóléti rendszerben, egy feltételekhez nem kötött  alapjuttatásban részesülne, ami fölött keletkező jövedelmet progresszíven adóztatná az állam. 

Ez egy olyan alapot biztosítana mindenki számára aminek segítségével szabadabban dönthetne arról, hogy kereső tevékenységet akar végezni, tanulni szeretne, főállásban másokról gondoskodna, vagy saját vállalkozást indítana. Több szegényesség-ellenes csoport  is támogatja a kezdeményezést, ami alapvetően megváltoztatja az állam és egyén viszonyát, valamint a dolgozó és az egyre kiszámíthatatlanabbá váló munkaerőpiac viszonyát is kiegyenlítené. 

A Skóciát kormányzó SNP a tavaszi konferenciáján már támogatta az ötletet, és sokak szerint most a legjobb a közhangulat ahhoz, hogy eredményesen záruljanak az első próbák. 

A finanszírozás kérdéseket vet fel, azonban három féle megoldást is látnak rá. Az különböző alapokból, egyéni adományozásból, illetve a meglévő jóléti rendszerek átstruktúrálásával teremtenék meg a financiális alapokat. Az utóbbi verziót a legnehezebb tesztelni, de a szintén ezt a modellt tesztelő  Finnországban pont ezzel a verzióval próbálkoznak. A skótok egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik verziót választják. 

A tesztidőszak arra is szolgál, hogy a felmerülő hibáit kiadja a rendszernek és némi hangolással kidolgozzanak egy olyan struktúrát, amit a közvélemény is elfogad. Sok ellenállással számolnak, többek között olyan fronton ahogy itthon is sokan vitatják a szenvedélybetegek egészségügyi ellátásának a jogosultságát.

A Guy Standing közgazdász által vezetett Basic Income Earth Network is támogatja a törekvést, véleménye szerint a munkahelyeiket elvesztő és a jobboldali populizmus által beszippantott embereknek nyújtana valódi  alternatívát. 

A történelmi gyökerei ennek a törekvésnek már a 16 században is megvoltak. Jelenleg Skócia és Finnország mellett hasonló folyó kísérleti projektek előkészítése folyik a Hollandiában és Kanadában. 

Rovatok