Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a lengyelországi késelő kebabos ellen

2017. január 2., hétfő 12:05 | aznap frissítve

Gyilkosság elkövetésével vádolták meg az  Elkben letartóztatott 26 éves tunéziai állampolgárt - jelentette be hétfőn a lengyel ügyészség az északkelet-lengyelországi városban lezajlott eseményekről nyilatkozva.

Ahogy arról korábban írtunk, a lengyelországi Elkben szilveszter éjjel halálra késeltek egy 21 éves helyi lakost. A gyilkosság azután történt, hogy az - egyébként büntetett előéletű - férfi egy barátjával együtt ment be egy gyrososhoz, ahonnan fizetés nélkül, két üveg itallal távozott. A bár tunéziai állampolgárságú szakácsa, valamint a tulajdonosa - akinek állampolgárságát nem közölték - a két férfi után eredt. Az utcán vitatkozni kezdtek a tolvajjal, majd verekedés tört ki, eközben szúrták le a lengyel férfit, akinek szintén büntetett előéletű barátja  aki szintén büntetett petárdát dobott be az étterembe.

A kiérkező rendőrök őrizetbe vették az étteremben tartózkodó négy férfit, a tunéziai mellett - nem hivatalos sajtóértesülések szerint - két algériai és egy marokkói állampolgárt. Az ügyészség közlése szerint van közöttük lengyel állampolgársággal is rendelkező személy.

A gyilkosság után zavargások voltak a városban, a helyszínen több százan gyűltek össze, kövekkel betörték a kebabos kirakatait, és megdobálták a kiérkező rendőrök autóit is. A közeli Olsztynból érkező, katonákkal is megerősített rendőrség kordonnal zárta el azt az útszakaszt, ahol az étterem található. A rendőrök paprikasprayt vetettek be, 28 tüntetőt őrizetbe vettek, az összecsapásokban két rendőr könnyebben megsérült. Mariusz Blaszczak belügyminiszter hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette:  

a gyilkosság elkövetőjével és a közrendet megzavaró garázdákkal szemben a törvények szerint fognak eljárni.

A miniszter a más országokban elkövetett terrortámadásokkal magyarázta, hogy az elki tüntetők migránsellenes jelszavakat skandáltak. "Lengyelországban nem áll fenn ilyen terrortámadások veszélye" - hangsúlyozta.

Nem hivatalos sajtóértesülések szerint az őrizetbe vett külföldiek legalább néhány hónapja élnek a városban, egy helyi vállalkozó által működtetett két büfében dolgoznak. Elk polgármestere azt mondta a Wirtualna Polska hírportálnak, hogy a városban csak néhány, a Közel-Keletről származó ember él, sokkal több az Ukrajnából érkezett bevándorló. Eddig nem történtek ilyen konfliktusok, leszámítva egy másik gyrososnál néhány hónappal ezelőtt kitört verekedést, amelynek rendőrségi beavatkozás vetett véget.

Rovatok