Index Vakbarát Hírportál

Mégsem az isztambuli lövöldözőt kapták el

2017. január 3., kedd 18:18 | aznap frissítve

A török hatóságok órizetbe vették kedden reggel az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren, majd egy órával később szabadon engedték azt az Akhe Masrapov nevű, kirgiz állampolgárságú férfit, aki hasonlít az újévi isztambuli terrortámadás elkövetőjére - jelentette a Dogan török hírügynökség.

Masrapov neve és az útleveléről készült fénykép az eljárást követően a közösségi média révén úgy terjedt el, mintha a Boszporusz európai partján található Reina klubban ő hajtotta volna végre azt a 39 halálos és további 69 sebesült áldozatot követelő véres mészárlást, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vállalt magára.

A 28 éves férfi az isztambuli Atatürk repülőtérről Kirgizisztán fővárosába, Biskekbe repült, ahol a Turmush nevű kirgiz hírportálnak nyilatkozott.

Masrapov elismerte, hogy a fényképen látható útlevél az övé, de hangsúlyozta, hogy semmi köze a merénylethez. Mint mondta: kereskedelemmel foglalkozik és 2011 óta gyakran utazott Törökországba. A rendőrök még elnézést is kértek tőle, amikor elengedték - tette hozzá Mashrapov.

Ujgur lehetett a merénylő

A rendőrség a közép-törökországi Konya városban kedden őrizetbe vette a támadó 12 isztambuli ismerősét, és feleségét is. A nő állítása szerint a televízióból értesült a történtekről és nem volt tudomása róla, hogy a férje az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek akárcsak a szimpatizánsa lenne.

A török médiában újabb - egymásnak helyenként ellentmondó - értesülések jelentek meg a feltételezett elkövető Törökországba érkezéséről.

Az Ihlas török hírügynökség titkosszolgálati információi alapján kedden azt közölte, hogy a merénylő november 20-án családjával együtt Kirgizisztánból érkezett Isztambulba repülőn. A szülők és a két gyerek onnan szárazföldön először Ankarába, majd november 22-én Konyába utazott tovább. A család Konyában egy ingatlanügynök segítségével talált szállást és egy stúdiólakást bérelt ki havi 1100 török líráért (91 ezer forint). A férj 3 hónapot előre kifizetett és azt mondta: azért jött a városba, hogy munkát találjon. Miután a török hírtelevíziók hétfő este bemutatták az elkövetőről készült eddigi legélesebb fényképfelvételt, a környéken lakók felismerték a támadót és értesítették a hatóságokat. A rendőrség a merénylő feleségét őrizetbe vette és Isztambulba szállította.

Az Ihlas jelentése ellentmond a Habertürk kedden korábban megjelent beszámolójának, amely szerint a család nem Kirgizisztánból, hanem közvetlenül Szíriából érkezett, ahol a férfi az Iszlám Állam tagjaként harcolt.

A Habertürk úgy tudja, hogy a merényletet végrehajtó férfi végül december 29-én érkezett Isztambulba, míg a Sabah című legfőbb kormánypárti előzőleg arról írt, hogy ez december közepén történt.

39 embert ölt meg

39-en meghaltak, 69-en pedig megsebesültek, amikor tüzet nyitott szilveszterkor az egyik isztambuli klubban, majd pedig elmenekült. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

A Habertürk szerint a férfi az IS tagjaként harcolt Szíriában, onnan pedig családjával először a közép-törökországi Konya városába ment. Az Ihlas szerint viszont Isztambulból mentek át Konyába, ahol lakást béreltek. Miután a török hírtelevíziók hétfő este bemutatták az elkövetőről készült eddigi legélesebb fényképfelvételt, a környéken lakók felismerték a támadót és értesítették a hatóságokat.

Arról is ellentmondó információk vannak, hogy mikor érkezett a férfi a támadást megelőzően Isztambulba. A Sabah című legfőbb kormánypárti lap azt tette hozzá, hogy a terrorista 15 nappal a szilveszteri támadás, míg a Habertürk szerint csak december 29-én érkezett a városba.

A Habertürk információi alapján a támadó a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a hatóságok.

A Habertürk arról is beszámolt, hogy a merénylő szalaggal kötötte össze a gépkarabélyába illesztendő tölténytárakat, hogy a cseréknél kevesebb időt veszítsen. A lövedékek belsejében olyan acélmagok voltak, amelyeket általában páncélfelületek ellen használnak, írta az újság. Egy szemtanú szerint háromszor is azt kiáltotta, hogy „Allah akbar!

Rovatok