Index Vakbarát Hírportál

A román kormány második embere lehet a megvétózott muszlim nő

2017. január 3., kedd 16:31

Miniszterelnök-helyettes lehet az új román kormányban  Sevil Shhaideh.  A muszlim nőt  korábban miniszterelnöknek jelölték .

A december 11-i román parlamenti választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) most nyilvánosságra hozta a javasolt kormánytagok névsorát, ebben javasolják a kormány második emberének az egykori minisztert.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke első körben a muzulmán vallású Sevil Shhaideh korábbi államtitkárt és regionális fejlesztési minisztert kérte fel kormányalakításra. Ezt azonban Klaus Iohannis román államfő elutasította és másik javaslatot kért a parlamenti többséggel rendelkező PSD-ALDE szociálliberális koalíciótól.

A döntésére nem adott magyarázatot, a román média viszont arra következtetett, hogy Sevil Shhaideh szíriai származású férjével nemzetbiztonsági aggályok merültek fel.

Shhaideh így végül a regionális fejlesztési és közigazgatási szaktárca vezetésére kapott jelölést, és ilyen minőségben lenne miniszterelnök-helyettes is. A PSD kisebbik koalíciós partnere, a liberális ALDE négy minisztériumot fog vezetni, a miniszterelnök pedig Sorin Grindeanu lehet.

Az RMDSZ megszavazza 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megszavazza a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormányt a bukaresti parlamentben - közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden, miután a megbízott miniszterelnök és a koalíciós pártok vezetői találkoztak az RMDSZ-frakcióival.

Erről egyhangúan döntött a magyar szövetség szenátusi és képviselőházi frakciója, miután megállapították, hogy a kormányprogram sok olyan célkitűzést tartalmaz, amelyek az RMDSZ választási programjában is szerepelnek - tette hozzá Kelemen Hunor.

Rovatok