Index Vakbarát Hírportál

Megfagyott a szenteltvíz Romániában

2017. január 6., péntek 12:24

Európa jelentős részét elárasztotta az Északi-sarkról érkező hideg levegő. A Severe Weather Europe adatai szerint Lengyelországban, Ukrajnában és Belaruszban –25, –35, Oroszországban –50 foknak is érezhetjük a nappali csúcshőmérsékletet.

Oroszország:  Nagyon becsülje meg mindenki a Golf-áramlatot. Tudjuk, hogy neki köszönhetően melegebb a kontinens éghajlata, de hogy mennyivel, arról egy pénteki norvég és orosz adat ad dermesztő képet: Bergenben plusz 2 fok van, az azonos szélességi körön fekvő szibériai Bulun településen –51.

Ez Oroszország leghidegebb, jakutföldi és Magadán megyei térségében nem ritka, de azért télen sem mindennapos. Bulunban a következő héten –37 fokig melegszik az idő. Egyébként a térségtől északabbra általában bő 10 fokkal melegebb van, a Jamal-félszigeten most 35-39 fokos hideg van. Persze a 17 millió négyzetkilométeres országban az idő sokféle, bár így is csak a hideg nagyon különböző árnyalatairól van szó. Az Urál keleti oldalán fekvő Jekatyerinburgban alig tíz fok mínusz van, Moszkvában –25, de a jövő héten már –9 fokig melegszik az idő. A Kaukázus viszont stabilan Oroszország legforróbb pontja: Karacsáj-Cserkeszföldön +4 fokot mértek pénteken. A különbség tehát 55 fok, ami eggyel több, mint a feleakkora Egyesült Államokban. Igaz, ott mégis látványosabb a különbség: a leghidegebb Minnesotában van –31 fokkal, a legmelegebb Floridában, +23-mal. (Nyilas Gergely)

Ukrajna: Négyen haltak meg az erős fagyok és a hófúvás miatt Lemberg (Lviv) megyében. Kihűlési és fagyási tünetekkel ötvenegyen mentek orvoshoz. 3500 melegedőt nyitottak, 140 behavazott autóból 190 embert mentettek ki három nap alatt. (MTI) 

Szerbia: Tömegkarambol volt a Belgrád–Niš autópályán, Trupale közelében, huszonketten megsérültek, köztük hat gyerek. Az ország déli és keleti részén hófúvás miatt akadozik a közlekedés. Az erős szél megrongálta a vezetékeket, Niš körzetében nincs áram. (Magyar Szó)

Románia: Hat megyében (Buzău, Brăila, Tulcea, Konstanca, Ialomița és Călărași) vörös szintű riadót rendeltek el a havazás miatt. A fekete-tengeri kikötőket lezárták, az A2-es autópálya járhatatlan, negyvenkét vonatjáratot töröltek. Több mint 2500 rendőrt mozgósítottak az éjszaka. Csak Konstanca megyében 75 település maradt áram nélkül. Erdélyben is akadozik a közlekedés, de komolyabb fennakadás nincs. A román ortodox egyház lemondta az összes szabadtéri vízkereszti ünnepséget. A tomiszi ortodox érsekség szerint reggelre megfagyott 170 ezer palack szenteltvíz, amit a hívőknek készítettek elő. (Maszol)

Görögország: Az Égei-tengeren közlekedő kompok többségét leállították. Az ország északi részén péntek reggel –5 fok körüli értékeket mértek. A fagyos idő szombatra az ország déli részét is eléri, az enyhülésre egészen a jövő hét közepéig kell várni. Több  városban fűtött melegedőket nyitottak a hajléktalanoknak. Az Athén központjában található legfontosabb metróállomások is nyitva maradnak éjszakára. (MTI)

Olaszország: Hótakaró borítja az adriai Riccione strandjait és a Vezúv tetejét is. Az olasz polgári védelem riasztást adott ki Emilia-Romagna és Puglia tartományban. Szicíliában a heves hullámzás miatt nem járnak hajók a szigetekre. Hóra ébredtek a közép-olaszországi földrengés övezetében, Amatrice és Norcia városában is, tovább nehezítve a lakókocsikban, konténerlakásokban élő emberek helyzetét. (MTI)

Szicíliába időközben megérkezett a hóvihar, Bronte városából például ilyen videókat posztolnak Facebookra:

De még súlyosabb a helyzet Palermo városában, ahol szinte vízszintesen hull a hó.

Rovatok