Index Vakbarát Hírportál

A Wikileaks szerint kínos a CIA anyaga az orosz befolyásról

2017. január 9., hétfő 19:12 | aznap frissítve

Kínosnak nevezte a Wikileaks alapítója azt az amerikai hírszerzési anyagot, amely szerint az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, írja a CNN. Julian Assange a hétfőn tartott sajtótájékoztatóján megalapozatlannak nevezte a CIA jelentését.

Az Egyesült Államok pénteken hozta nyilvánosságra azt a CIA-dokumentumot, amely szerint

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelte el a 2016-os amerikai elnökválasztás elleni kampányt.

Oroszország célja az volt, hogy aláássa az amerikai demokratikus folyamatokba vetett bizalmat, rágalmazzák Hillary Clintont és csökkentsék a megválasztásának esélyét."

A tanulmány részletezi, hogy hogyan vitték végig az oroszok a tervet, kezdve a Demokrata Pártkongresszus meghackelésével, amit a hírszerzés az orosz kormányhoz kötött, egészen a propaganda és álhírek terjesztéséig.

A jelentés szerint az orosz titkosszolgálat többek közt a Wikileaksnek juttatta el a demokraták szervereiről megszerzett belső anyagokat, amelyeket Assange szájtja aztán közzé is tett.

Assange azonban úgy látja, a jelentés minden konkrétumot nélkülöz, feltételezésekre és találgatásokra épül, és inkább egy „sajtóközlemény”, mint hivatalos jelentés.

A dokumentum még állításokat sem igen tartalmaz, spekulatív kijelentésekből és feltételezésekből áll

– mondta Assange. A Wikileaks-alapító sajtótájékoztatóját Ecuador londoni nagykövetségén tartotta, ahol több mint négy éve tartózkodik, attól félve, hogy Svédország kiadja őt az Egyesült Államoknak. Assange-ot szexuális erőszak miatt akarják bíróság elé állítani Svédországban.

Trump és az oroszok egy véleményen

A jelentést még az a két szereplő kritizálta, amelyik a CIA jelentése szerint profitált az ügyből: az oroszok és Trump.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szóvivő megalapozatlannak, amatőrnek nevezte, és boszorkányüldözéshez hasonlította az amerikai titkosszolgálatok jelentését az Egyesült Államok ellen elkövetett állítólagos orosz hackertámadásokról. Peszkov szerint Moszkva belefáradt ezen vádak ismételgetésébe.

Trump is megalapozatlannak tartotta a jelentést, amelyet múlt héten szintén "boszorkányüldözésként" emlegetett. Szerinte senki nem tört be a választást bonyolító számítógépes rendszerbe, igaz, ezt nem is állította a jelentés, emlékeztet a CNN.

Veszélybe sodorja Amerikát

A térfél másik oldalán van a CIA, amely szerint nagy kockázatot vállal, és veszélybe sodorja az országot, aki megkérdőjelezi a hírszerzés kompetenciáját.

A CIA vezetője, John Brennan a chicagói egyetem politikai intézetének podcastján mondta: "Az új vezetésnek, és minden amerikai elnöknek tudnia kell, hogy veszélyes világban élünk, ahol a hírszerzés és a hírszerzési szakemberek az országunk biztonságáért dolgoznak. Aki ezt megkérdőjelezi, az kockázatot vállal és veszélybe sodorja az országot" - idézte a CIA-vezetőt a CNN.

Brennan hangsúlyozta, hogy bíznak a jelentés megállapításaiban.

A CIA vezetője üdvözölte ugyanakkor, hogy Trump Dan Coatsot választotta hírszerzési csúcsvezetőjévé. Coats közismerten nem oroszpárti jelölt. Öt másik szenátorral együtt korábban kitiltották Oroszországból, mert az ukrajnai orosz beavatkozás után megpróbáltak elfogadtatni egy Oroszország elleni fegyverembargót az Egyesült Államokban.

Rovatok