Index Vakbarát Hírportál

Litvánia egymás után állítja le a beruházásait az orosz kémek miatt

2017. január 9., hétfő 21:55

Litvánia leállította egy adatközpont építését, attól tartva, hogy az orosz hírszerzés beszivárog a létesítménybe - írja az MTI egy litván titkosszolgálati vezetőre hivatkozva. A forrás szerint a kormány a Litvániában bejegyzett Arcus Novus építővállalat tervével kapcsolatos aggodalmakra reagált, amely üzleti vállalkozások számára felhőszolgáltatást biztosító adatközpontot tervezett kiépíteni.

„Figyelmeztettük a kormányt, hogy amennyiben az adatközpontot optikai kábellel Oroszországhoz csatolják, ráköthetik az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rádióelektronikai felderítő hálózatára" - közölte Darius Jauniskis, a litván kémelhárító szolgálat vezetője.

Vidmantas Tomkus, az Arcus Novus vezérigazgatója közölte, hogy a cég beperli a kormányt, amiért megváltoztatta a döntését.

„Nevetséges az az érvelés, hogy egy "ellenséges" adatközpontot esetleg bekötnek majd az orosz biztonsági szolgálatokhoz, amikor Litvánia már ma is optikai kábellel csatlakozik Oroszországhoz, csakúgy mint a világ többi részéhez" - mondta a vezérigazgató.

Az információtechnológiai biztonsággal kapcsolatos aggodalmak egyre nőnek az Oroszországgal határos három baltikumi uniós tagállamban.

A kémelhárító hivatal tavalyi jelentése szerint a litván nemzetbiztonságra a legnagyobb veszélyt az orosz számítógépes kalózok jelentik.

A litván információtechnológia biztonságért felelős vezető korábban azt mondta a Reutersnek, hogy 2015 óta három orosz kémprogramot találtak a kormány számítógépein, és 2016-ban húsz kísérlet történt a gépek megfertőzésére.

Egy 2014-ben elfogadott törvény alapján a litván kormány leállíthat bármilyen energiaipari, szállítási vagy információtechnológiai projektet, amelyet a nemzetbiztonság szempontjából veszélyesnek talál. Az állami biztonsági hivatal közölte, hogy 2015-ben négy ilyen beruházás leállítását javasolta a kormánynak, közöttük a vilniusi repülőtér bővítését, annak kivitelezője ugyanis egy olyan litván üzletember lett volna, aki egy Moszkva melletti repülőtéren is bővítési munkákat végez.

Rovatok