Index Vakbarát Hírportál

Álhírekkel próbálják befolyásolni a német választásokat

2017. január 10., kedd 14:36

A német kormány fontolgatja egy álhíreket leleplező iroda létrehozását, írja a Theverge.com. A probléma aktuális, mert hamarosan jönnek a németországi választások, Donald Trump esete pedig már megmutatta, mennyire hatékony lehet a propaganda

Az utóbbi időben több olyan valótlanságot állító hír is napvilágot látott, amik a szélsőjobboldali csoportok megítélését próbálták javítani. A Breitbart online újság, ami Donald Trumpot is erősen propagálta, legutóbb például azt állította, hogy egy dortmundi templomnál egy 1000 fős csőcselék „Allah Akbar" kiáltásokat kantált, tűzijátékot lőtt a rendőrökre és felgyújtotta a régi templomot. Mint kiderült, a hírből szinte semmi nem volt igaz, és ami igen, az is csak eltúlozva. 

Az ilyen hírek miatt a német kormány fontolóra vette egy anti-álhír iroda létrehozását, hasonlót ahhoz, amit egy hónapja Csehországban már elindítottak. A tisztviselők egyébként állítólag nemcsak a propagandától, hanem az orosz hekkerektől is tartanak, okulva az amerikai példából.

Rovatok