Index Vakbarát Hírportál

Ismét náci karlendítéssel lépett a tárgyalóterembe Breivik

2017. január 10., kedd 14:11

Az Express tudósítása szerint Anders Behring Breivik ismét náci karlendítéssel lépett be a tárgyalóterembe, ahol másodfokon zajlik a fogvatartási körülményeivel kapcsolatos tárgyalása. Breivik szerint a norvég állam nem tartotta tiszteletben az emberi jogait, amikor háromszobás magáncellába zárta. A 77 ember haláláért felelős tömeggyilkos már a tavaly márciusi tárgyaláson is náci karlendítéssel üdvözölte a bírókat.

A mostani tárgyalás előzménye, hogy a bíróság első fokon Breiviknek adott igazat, és kimondta: Breivikkel embertelen és megalázó módon bánt a norvég állam, amikor magáncellába zárta és nem engedte, hogy a többi elítélttel érintkezzen. A bíró úgy érvelt, hogy

az embertelen és megalázó bánásmód tilalma alapvető érték egy demokratikus társadalomban. Érvényes mindentől függetlenül, még a terroristákkal és gyilkosokkal való bánásmódra is.

A norvég állam már az ítélet kihirdetése után jelezte, hogy fellebbeznek az ügyben. A norvég állam jogi képviselője a perben azzal érvelt, hogy Breivik veszélyes, ezért muszáj elkülöníteni, de szerintük a fogvatartási körülményei bőven belül vannak a megalázó és embertelen bánásmódot tiltó egyezmény keretein. Breiveknek valójában nem is magánzárkája, hanem magánzárkái vannak. Három cellahelyiséget használhat: az egyikben lakik, a másikban tanul, a harmadikban edz. Mindegyik 10,5 négyzetméter, van bennük mosdó, vécé, zuhanyzó is. Vannak videojátékai, DVD-lejátszója, internet-hozzáférés nélküli számítógépe, futópadja, könyvei, újságjai.

Rovatok