Index Vakbarát Hírportál

Hatszázezerrel kevesebb menedékkérő érkezett tavaly Németországba

2017. január 11., szerda 14:35 | aznap frissítve

Tavaly 280 ezer menedékkérő érkezett Németországba, ez hatszázezerrel kevesebb, mint a 2015-ös rekord, 890 ezer fő, közölte a német belügyminisztérium. A BBC szerint a belügyminiszter elmondta, ez annak a jele, hogy sikerült kezelni és ellenőrizni a bevándorlási folyamatot.

BREAKING: About 280,000 asylum-seekers came to Germany in 2016, following previous year's 890,000, Interior Ministry says.

— The Associated Press (@AP) 2017. január 11.

A miniszter szerint a menedékkérők száma azért esett, mert sikerült elzárni a Görögországon és a Balkánon át vezető bevándorlási útvonalakat, és megvalósult az EU és Törökország közötti megállapodás. A migrációs csúcs közvetlen oka Merkel kancellár nyitott ajtós bevándorlási politikája volt, melyet aztán a német közvélemény polarizálódása és a CDU-n belüli bizalmatlanság miatt módosítani kényszerült.

Bár az eredeti döntés a szíriai háború elől menekülő civilek védelmében született, a tömeggel más nemzetiségű bevándorlók is érkeztek. Angela Merkel az őszi tartományi választások hatására változtatta meg álláspontját, és a nyitott ajtós politikát hibának nevezte. 

Az hozzá tartozik a teljes képhez, hogy 2016-ban volt a legmagasabb a menekültkérelmek száma, de a minisztérium szerint ezeket nagyrészt a 2015-ben érkezettek adták be.

Rovatok