Index Vakbarát Hírportál

Trump találkozik Putyinnal, felfüggeszthetik a szankciókat

2017. január 14., szombat 09:47

Donald Trump találkozót tervez Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ezt a megválasztott amerikai elnök maga jelentette be a The Wall Street Journalnak. A pénteki interjúban Trump arról is beszél, hogy nyitott arra, hogy visszavonja az Oroszország elleni szankciókat, ez azonban szavai szerint „még időbe telik”.

Trump egyórás interjút adott a konzervatív napilapnak, amely helyi idő szerint pénteken este internetes oldalán részleteket közölt belőle.

A megválasztott elnök  arról beszélt, hogy „bizonyos ideig” fenntarthatja az Oroszország-ellenes szankciókat, de hangsúlyozta:

Ha kijövünk egymással, és Oroszország tényleg segít nekünk, akkor miért kellene bárkinek is szankciókat alkalmaznia olyasvalaki ellen, aki nagyszerű dolgokat tesz?

Bejelentette: felkészült arra, hogy valamikor a január 20-án tartott beiktatási ünnepsége után találkozzék Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Megértem, hogy ők szívesen találkoznának velem, és ez számomra abszolút rendben is van.

Trump azt is hangsúlyozta, hogy a terrorellenes küzdelemben, az Iszlám Állam legyőzésében számít az együttműködésre Moszkvával.

Arra a kérdésre, hogy vajon fenntartja-e az elmúlt évtizedekben az amerikai politikát jellemző „egy Kína-politikát”, vagyis Tajvant nem ismeri el önálló entitásként, Trump azt válaszolta, hogy „minden kérdés a tárgyalóasztalon van, köztük ez is”. A leendő elnök leszögezte: Kínával kapcsolatos döntését befolyásolja majd, hogy sikerül-e változást elérni Kína kereskedelmi- és árfolyam-politikájában. Hozzátette: nem az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalával kezdi a munkát a Fehér Házban, előbb tárgyalni akar a kínaiakkal.

Pénteken került napvilágra az információ, hogy Trump leendő nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn altábornagy az elmúlt hetekben felvette a kapcsolatot a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel. Ezt egyes sajtóorgánumok úgy értékelték, hogy máris folynak az előkészületek a szorosabb amerikai-orosz viszony kialakítására – írja az MTI.

Rovatok