Index Vakbarát Hírportál

Emberiesség elleni bűnökkel vádolják a volt román államfőt

2017. január 16., hétfő 14:40

Emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják Ion Iliescu volt román államfőt az 1990-91-es es bányászjárás-ügyben, amikor a hatalom több mint tízezer felfegyverzett Zsil-völgyi bányászt vetett be a rendszer ellenfeleinek megfélemlítésére. Az eseményeknek legalább 9 halottja és 1250 sérültje volt, 605 embert tartóztattak le.

Ion Iliescu Ceausescu halála után vette át ideiglenesen a hatalmat, és a bányászok közé beépült Securitate segítségével rávette az munkásokat, hogy Bukarestbe menjenek rendet teremteni azok között, akik a demokratikus választásokért és az ő leváltásáért tüntettek. A bányászok sok épületet feldúltak, és összecsaptak a tüntetőkkel a bukaresti Egyetem téren.

A Magyar Szó tudósítása szerint Iliescu hétfőn megjelent a Főügyészségen, ahol tudomására hozták a személye elleni vádemelést, nyilatkozatot azonban nem tett a bíróság előtt. Az eljárás még 2014-ben kezdődött újra, azonban Iliescut eddig még nem vádolták meg személyesen.

Rajta kívül bűnügyi eljárás folyik többek között az akkori miniszterelnök, Petre Román, a Román Hírszerző Szolgálat vezetője, Virgil Magureanu, valamint a főügyész helyettese és a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának vezetője ellen is. Az ügyben már meghallgatták a bányászok vezérét, Miron Cozmát is.

A most 86 éves Iliescu kétszer töltötte be az államfői tisztséget, 1990-1996-ig, majd 2000-2004 között.

Rovatok