Index Vakbarát Hírportál

Hibás műmellek miatt 60 millió euróra büntettek egy német céget

2017. január 21., szombat 15:27

Egy francia bíróság arra utasított egy német szervezetet, a TÜV-öt, hogy fizessenek hatvanmillió euró – nagyjából 18,5 milliárd forint – kártérítést a nőknek, akik hibás mellimplantátumokat kaphattak. A bíróság megállapította, hogy a globális botrányban a TÜV-nek is felelőssége van.

Még 2010-ben történt, hogy egy francia vállalat, a Poly Implant Prothese (PIP) kifogásolható minőségű ipari szilikont kezdett használni a mellimplantátumokhoz. Ezzel az a probléma, hogy ha az implantátum szivárogni kezd, az komoly szövődményekkel járhat. Egy 2012-es brit jelentés szerint a PIP-implantátumoknak kétszer akkora eséllyel hibásodhatnak meg, mint más típusok.

A TÜV Rheinland volt az egyik szervezet, ami jóváhagyta az egészségre ártalmas implantátumok forgalmazását. A termék egyik legnagyobb exportőre a PIP volt – az implantátumaik 80 százaléka innen származott –, mielőtt még a céget felszámolták volna a botrány miatt.

A touloni cégbíróság kimondta, hogy a TÜV Rheinlandnak háromezer eurót kell fizetnie minden kárvallottnak, összesen húszezer embernek; így jön ki a hatvanmillió eurós bírság.

A botrány körülbelül 300 000 nőt érintett világszerte, összesen 65 országban.

Rovatok