Index Vakbarát Hírportál

A populizmus veszélyére figyelmeztetett a pápa

2017. január 22., vasárnap 17:41

Ferenc pápa hosszú interjút adott a spanyol El Pais-nek a Vatikánban pénteken, amikor Donald Trumpot beiktatták az Egyesült Államok elnökének. Az új elnökre vonatkozó kérdésre a pápa azzal válaszolt: nem szeret elhamarkodott megítélni embereket, várjunk, és lássuk meg, hogy viselkedik, mit tesz az új elnök, és majd csak azután alakítja ki róla a véleményét. Szerinte nem bölcs dolog előre félni vagy előre örvendezni olyan dolgok miatt, amik egyszer majd talán megtörténnek.

A populizmus előretörésének veszélyéről általánosságban azt mondta: a válságok félelmet, riadalmat idéznek elő, véleménye szerint az európai populizmus legnyilvánvalóbb példája az 1933-as Németország, ahol Hitler a német nép akaratából emelkedett hatalomra, és aztán romlásba döntötte a saját népét.

Szerinte erre a példára érdemes emlékezni, amikor falakat és drótakadályokat húznak fel az idegenek távoltartására. Minden államnak joga van a határainak az ellenőrzésére, hogy ki jön be, ki megy, a terrorizmus által fenyegetett országoknak különösen, de egyetlen államnak sincs joga megfosztani a polgárait attól a lehetőségtől, hogy beszéljenek a szomszédaikkal, mondta.

Rovatok