Index Vakbarát Hírportál

Jeget és havat ettek, hogy életben maradjanak

2017. január 22., vasárnap 18:48

Az egyik kimentett túlélő, a 22 éves Georgia Galassi beszélt arról az 58 óráról, amíg csapdába estek, miután szerda délután lavina temetett be egy szállodát Olaszországban, többek között elmondta, hogy semmilyen élelmük nem volt, csak jeget és havat tudtak enni.

Az Olaszország középső részén fekvő Rigopiano szállodát szerdán temette maga alá egy lavina, miután a térséget három közepes erősségű földrengés rázta meg. Szombat kora délutánig kilenc embert élve hoztak ki a romok és a hó alól, és öt áldozat holttestét találták meg. Még 24 embert keresnek a romok alatt.

Sok vendég a földszinten gyűlt össze, és ott várta, hogy kimenekítsék őket az aznapi földrengések után. A 22 éves egyetemista a vőlegényével ült egy kanapén, amikor a lavina nagyjából 100 km/h-s sebességgel csapódott a hotelnak szerdán 17 órakor, és teljesen be is temette a szállodát.

„Minden rázkódott, én pedig semmit sem értettem" – mondta a Corriere della Serának. Aztán megértette, hogy a hotelt eltemette a hó, és a vaksötétben semmit sem hallottak kintről, a saját hangjuk visszhangzott.

Egy nő a vőlegényét szólongatta, egy férfi pedig fájdalmasan fogta sérült karját. "Az összes gyerek nagyon jól viselte az egészet, egyszer sem hallottam őket sírni" - emlékezett vissza, hozzátéve, hogy ő viszont nem tudta megállni. A vőlegényét is méltatta, aki tartotta bennük a lelket, többször énekelt is nekik, hogy megnyugtassa őket.

Végül pénteken egy gépzajt hallottak először, aztán pedig emberi beszédet, írja a BBC. „Georgia vagyok, még élek" – kiáltotta oda nekik. Viszont még innentől is hosszú órákba telt, mire sikerült kimenteni őket.

Vasárnap is tovább kutattak túlélők után. Afrikai menedékkérők egy csoportja is csatlakozott szombaton azokhoz az önkéntesekhez, akik a lavina által betemetett szálloda romjai alatt rekedt emberek után kutatnak Olaszországban. „Két éve dolgoznak már vöröskeresztes önkéntesként, eddig főleg logisztikai feladatokban segítettek" – mondta el Enza D'Alessandro, a vöröskereszt szóvivője. A főleg guineaiakból és szenegáliakból álló önkéntes csoport korábban Torinóban volt önkéntes, ahol szintén humanitárius munkát végeztek.

Rovatok