Index Vakbarát Hírportál

Görögország keresztbe tesz Erdogan bosszújának

2017. január 26., csütörtök 15:51

Megtagadta a görög legfelső bíróság csütörtökön annak a nyolc török katonának a kiadatását, akik a tavaly júliusi államcsínykísérlet kudarca után menekültek helikopterrel Görögországba – írja az MTI.

A legfelsőbb bíróság elfogadta a védelem álláspontját, vagyis hogy nincs garancia arra, hogy a Törökországba való esetleges visszatérésük után a katonák ügyét tisztességes eljárás keretein belül bírálnák el. A védelem szerint az is félő, hogy a katonákat a hazatérésük után kínzásnak vetnék alá, amelybe akár bele is halhatnának. A nyolc menedékkérőből hat esetében a bíróság egyhangúlag, kettőében többségi szavazattal döntött.

A török fegyveres erők nyolc tagja július 16-án, vagyis mindössze órákkal az elvetélt puccskísérlet után szökött katonai helikopteren Alekszandropolisz görög határvárosába, ahol azonnal menedékkérelmet nyújtottak be. A görög hatóságok akkor illegális határátlépés miatt őrizetbe vették és két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket. Ankara a férfiak azonnali kiadatását kérte arra hivatkozva, hogy közük volt a puccskísérlethez.

A görög döntés várhatóan tovább fokozza a két ország közötti feszültséget, és feltehetően a még soha ilyen elérhető közelségbe nem került ciprusi újraegyesítés ügyének se fog jót tenni.

Rovatok