Index Vakbarát Hírportál

A bajor miniszterelnök feloldaná az oroszok elleni szankciókat

2017. január 29., vasárnap 11:55

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szerint még idén fel kéne oldani az Oroszország elleni szankciókat, amelyeket azután léptetett életbe az Európai Unió és az Egyesült Államok, hogy az oroszok annektálták a Krímet és katonai erőkkel támogatják az ukrajnai felkelőket.

A reálpolitika mellett érvelek a kardrázás helyett. Az álláspontunknak világosnak kell lennie olyan kérdésekben, mint a Krím annektálása, miközben az ésszerű üzleti kapcsolatok segítésén dolgozunk

– fejtette ki a szövetségeseitől eltérő álláspontját Seehofer, aki egyben Angela Merkel kancellár pártjának bajorországi testvérpártját, a CDU-t is vezeti. Merkel és kormánya továbbra is határozottan kiáll amellett, hogy a szankciók fenntartásával lehet csak közelebb jutni az ukrajnai konfliktus békés rendezéséhez.

Seehofer Donald Trump frissen beiktatott amerikai elnököt is dicsérte, amiért gyorsan elkezdte a megvalósítani a kampányígéreteit, bár azt is hozzátette, hogy ettől még nem mindenben ért vele egyet. Az orosz szankciók kérdése feltehetően nem tartozik az ilyen vitás kérdések közé, hiszen Trump is belengette a megválasztása után, hogy adott esetben hajlandó lenne enyhíteni rajtuk. Ugyanakkor ez a kérdés állítólag se a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, se a Merkellel folytatott első telefonbeszélgetésén se került szóba.

Seehofer nincs egyedül nyilatkozatával, Csahország, Görögország, vagy legutóbb a héten Moszkvában járt magyar külügyminiszter már jelezte, hogy a szankciók károkat okoznak mindkét félnek. Szijjártó Péter legutóbb már 6,5 milliárd dolláros magyar exportveszteségről beszélt, igaz ez nem következik a csúcson négymilliárdos magyar exportból, amelyből 300 millióval vette ki a részét a magyar élelmiszeripar és mezőgazdaság.

Ukrajna még nagyobb veszteséget szenvedett el – korábban 15 milliárdos exportja 2016-ban már negyedére csökkent, ezért kíváncsi a számokra, amelyek alapján kijött a magyar veszteség.

Kijev figyelemmel kíséri az EU-tagok véleményváltozását a szankciókkal kapcsolatban. Ukrajna budapesti nagykövete a közelmúltban közölte: a szankció az egyetlen békés eszköz, amelyet a nemzetközi jogot és Ukrajna területi egységét megsértő Oroszországgal be lehet vetni. Ljubov Nepop szerint ennek felszámolása egyértelmű jelzés lenne Moszkvának, hogy a jogsértés végül érdemi következmények nélkül megúszható, ami további lépésekre ösztönözné a nemzetközi rend kereteinek feszegetésére.

A nagykövet reményét fejezte ki, hogy a magyar fél felhívása a szankciók EU-s újratárgyalására a szankciók hatékonyságának növelésére, nem pedig a szankciók felszámolására irányul. A nagykövet találkozót kért Szijjártótól, ám erre már csak Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti találkozója után kap lehetőséget.

Rovatok